Εκδόσεις

Ἐπιστημονική Ἐπετηρίδα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πέτρας καί Χερρονήσου

Βιβλιοπαρουσίαση

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης

Ήδη, ύστερα και από την επίσημη παρουσίαση το βράδυ της Παρασκευής (28 τρ. μ. ε.έ.) στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου στη Νεάπολη, η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, Τόμος Α΄ , βρίσκεται στα χέρια μας. Ένα βιβλίο, μεγάλου σχήματος, τυπωμένο από την Εταιρεία Γραφικών Τεχνών Τυποκρέτα Γ. Καζανάκη Δ/χοι, Α.Β.Ε.,ΒΙ.ΠΕ., Ηρακλείου Κρήτης, με εξαιρετική ευαισθησία και επιμέλεια των: Αρχιμ. Τίτου Ταμπακάκη, ιεροκήρυκος, Γεωργίου Μαμάκη, εκπαιδευτικού και Μιχαήλ Πρινιωτάκη, Γραμματέα της Ι.Μ.Π.&Χ. Οι διορθώσεις των κειμένων έγιναν από την Ευαγγελία Λυράκη – Πρινιωτάκη, φιλόλογο.

Το βιβλίο προστίθεται στις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρίου Νεκταρίου, για να γνωρίσει ο λαός του Θεού την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τις πτώσεις και τις ανατάσεις του, τις περιπέτειες και τα βάσανά του κάτω από ποικίλους κατακτητές που πλήγωσαν το κορμί και την ψυχή του, αλλά και την πίστη του στην πρόνοια του Θεού, και την αγάπη των Αγίων του, τη δίψα του για ελευθερία, την παιδεία του, τις τέχνες και τον λαϊκό  πολιτισμό των προγόνων του, όπως προκύπτουν από τις μελέτες των ιστορικών πηγών.  Εκδίδεται με την ευλογία του  Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου και την «ολόθυμον ευχήν» της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο τόμος αυτός είναι η απαρχή (1ο  έτος εκδόσεως 2010) του εγκαινιαζόμενου θεσμού της κατ’ έτος εκδόσεως Επετηρίδας της Ιεράς Μητροπόλεως και συμπίπτει, εφέτος, με τη συμπλήρωση 20ετίας από της αναρρήσεως στον Επισκοπικό Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κυρίου Νεκταρίου. Χαιρετίζομε με πολλή χαρά την έκδοση και τον θεσμό και ευχόμαστε όπως ευλογηθεί πλουσίως παρά Κυρίου, ριζώσει  και βλαστήσει, αποδίδοντας «καρπόν πολύν» (Ιωάν.15.5), ο δε άξιος Φυτουργός και ακάματος εργάτης του αμπελώνος Κυρίου, αξιωθεί της χαράς της επικάρπωσης των στοχασμών και των έργων του επί έτη πολλά, εις έπαινον της Εκκλησίας Κρήτης και προς δόξαν Θεού.

Ο ανά χείρας τόμος, αποτελούμενος από 618 σελίδες,  περιλαμβάνει 26 επιστημονικές μελέτες με θέματα: Αγιολογικά (1), Ιστορικά – εκκλησιαστικής και πολιτικής – τοπικής και ευρύτερης ιστορίας (7), Εκκλησιαστικής διοικήσεως (2), Εκκλησιαστικής και γενικής Εκπαιδεύσεως – ιστορικά γεγονότα, Κατάλογοι, Εκθέσεις κ.λπ. (8), Εκκλησιαστικής Τέχνης και Αγιογραφίας (2), Χριστιανικής Δημογεροντίας (2), Περί Δημογεροντιών Κρήτης (1) και διάφορα άλλα επιστημονικού περιεχομένου (3).  Όλες οι εργασίες είναι πρωτότυπες. 

Αξίζει να σημειώσομε πως η προσπάθεια αυτή είναι συνέχεια και συνέπεια ενός καημού και μιάς  ανύσταχτης ευθύνης, που δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, παρά τις κατά καιρούς αυξομειώσεις, στα στήθη όλων εκείνων που διοικούν την Εκκλησία ή, πιο απλά, αυτών που φορούν το ράσο. Αυτών που με συνείδηση υπηρετούν τις μεγάλες αξίες της ζωής και προσπαθούν να τις αναστήσουν, όταν αυτές καλύπτονται από μια παχυλή ανευθυνότητα, προκατάληψη, ιδιοτέλεια ή άγνοια, που πληγώνει αφάνταστα την Εκκλησία και τον άνθρωπο. Γι’ αυτό πάντοτε όχι μόνο ενεθάρρυναν, αλλά υπήρ-ξαν πρωτοπόροι στην έρευνα, τη γνώση, τη μάθηση, τον πολιτισμό, και με τις πρωτο-βουλίες τους αυτές αναδείχθηκαν πλείστοι όσοι εκκλησιαστικοί άνδρες που διέπρε-ψαν στα Γράμματα και τις Επιστήμες κι εργάστηκαν με πίστη και αφοσίωση και ε-ντός και εκτός Κρήτης.

Πιστεύομε, λοιπόν, ότι η καθιερωθείσα πλέον ενιαύσιος Επετηρίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυ-ρίου Νεκταρίου, θα αποτελέσει ένα «νέον βήμα  εις τους φιλίστορας νέους επιστήμονας, με θέματα κρητολογικού ενδιαφέροντος», όπως σημειώνει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, επευλογώντας την έκδοση του Α΄ τόμου, και επιλέγει: «Το εύρος των θεμάτων των διαλαμβανομένων  εν τω πρώτω τόμω σηματοδοτεί και την πορείαν του εκδοτικού εγχειρήματος».

Ας ευχηθούμε, ο Α΄ τόμος της Επιστημονικής Επετηρίδας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας να γίνει απόκτημα όλων εκείνων που επιθυμούν να μάθουν για την Ιστορία της Κρήτης και ειδικά την Ιστορία του τόπου τους και ν’ αποτελέσει απαρχή πλούσιας παραγωγής ιστορικών και επιστημονικών ποικίλης ύλης θησαυρισμάτων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button