Ενημέρωση

109 χρόνια από την κοίμηση του Ιερομονάχου Εφραίμ Χατζή-Πατέρα

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεράσιμος ιερούργησε κατά την Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις Λίμνες Μεραμβέλλου, επί τη συμπληρώσει 109 ετών από της κοιμήσεως του Ιερομονάχου Εφραίμ-Χατζή Πατέρα, στη μνήμη του οποίου ετελέσθη Τρισάγιο.

Στο κήρυγμά του προς τους ευλαβείς πιστούς που προσήλθαν, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις Εορτές της ημέρας, λέγοντας πως “σήμερα ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε αφενός τον μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο, του οποίου το Θαύμα εορτάζουμε και δια του οποίου έσωσε τους Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης που νήστευαν κατά την Α’ Εβδομάδα των Νηστειών, υποδεικνύοντας στον Πατριάρχη τον τρόπο να μηνμολυνθούν από τα αίματα των ζώων που προσέφεραν οι ειδωλολάτρες στις θυσίες που έκαναν προς τους ψεύτικους θεούς τους, τον τρόπο του σιταριού και των κολλύβων. Επίσης εορτάζουμε την Α’ και Β’ Εύρεση της Τιμίας Κάρας του Τιμίου και ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου”.

Εν συνεχεία ομίλησε σχετικώς με την κοίμηση του Ιερομονάχου Εφραίμ, του γνωστού σε όλους Χατζή-Πατέρα, επισημαίνοντας πως “πραγματικά η βιοτή του είναι θαυμαστή και γνωστή σε όλους και η αγιότητα του βίου του διαδίδεται από γενιά σε γενιά κι από στόμα σε στόμα. Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ο τόπος μας συνεχίζει να βγάζει αγίους. Γιατί ο μεγαλύτερος σκοπός στη ζωή, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι να γίνουμε άγιοι˙ ο άνθρωπος να κερδίσει αυτό που έχασε με την παρακοή του στο θέλημα του Θεού”.

…Με το Τρισάγιο που τελούμε σήμερα στη μνήμη του επικαλούμαστε την μεσιτεία του για να διέλθουμε καταλλήλως την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ελπίζουμε πως η Εκκλησία, με τη δική μας προσευχή και προσπάθεια για την ευρεία γνωστοποίηση των θαυμάτων και της δράσης του, θα προβεί κάποια στιγμή στην αγιοκατάταξή του”.

Back to top button