Ενημέρωση

150η Επέτειος Μάχης Λασιθίου

Την Κυριακή 28 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου, συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία για την 150η Επέτειο της Μάχης του Λασιθίου και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες μαχητές.

Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση με επίκαιρες ομιλίες και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Τις εκδηλώσεις τίμησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας,  εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, παραγωγικών τάξεων, και πλήθος ανθρώπων.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου κατά τη δοξολογία:

Το Λασίθι, το ευλογημένο αυτό τμήμα της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, εξαιτίας της φρουριακής του μορφής και της φυσικής οχυρωματικής του θέσης κατέστη ανά τους αιώνες, βασική εστία μιας σειράς επαναστάσεων, τις οποίες τροφοδό-τησε ποικιλοτρόπως.

Εφέτος συμπληρώνονται εκατόν πενήντα χρόνια από την ″Γιγαντομαχία″ του Λασιθίου, την δεκαήμερη αυτή μάχη, από 21 έως 30 Μαΐου του 1867, η οποία υπήρξε ισοδύναμη σε πάθος και αγωνιστικότητα με την εθελοθυσία του Αρκαδίου και κομβικό γεγονός της Μεγάλης Επαναστάσεως (1866-1869).

Εκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την ″πεισματώδη″ μάχη του Λασιθίου, όπως την χαρακτήρισε η Επιτροπή των Ανατολικών Επαρχιών, κατά την οποία οι πατέρες μας υπερασπίσθηκαν την πίστη, διεκδίκησαν την ελευθερία, την τιμή και τις προαιώνιες αξίες με ηρωισμό και αυτοθυσία, σ’ ένα τιτάνιο και άνισο αγώνα απέναντι στα άρτια εξοπλισμένα και πολυάριθμα αιγυπτιακά στρατεύματα.

Η Ιεράς Μονή Κρουσταλλένιας, το πνευματικό αυτό κάστρο του Λασιθίου, υπήρξε το επίκεντρο και το αρχηγείο του επαναστατικού αγώνα. Η συμβολή της Μονής και γενικά της Εκκλησίας υπήρξε μεγίστη, όχι μόνο στην βοήθεια που προσέφερε κατά τον αγώνα, αλλά και στην καταγραφή της ιστορίας και στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η οποία αποτελεί «θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας και το ορθοδόξου πολιτισμού μας» και συντελεί στην ελευθερία του ανθρώπου, ο οποίος καταξιώνεται και βρίσκει τον πραγματικό προορισμό του μόνο εν ελευθερία.

Ιερό χρέος, λοιπόν, όλων μας, είναι όχι μόνο να τελέσουμε το Ιερό Μνημόσυνο και να τιμήσουμε όλους όσους, έργοις και λόγοις αγωνίσθηκαν για την εθνική μας ανεξαρτησία διδάσκοντάς μας τον ύψιστο από τους σκοπούς της ζωής, αλλά με ευλάβεια να προσλάβουμε το νόημα της θυσίας και να κατανοήσουμε την φιλοπατρία τους, που προσδιόρισε ακόμα και τη σχέση τους με την ζωή και τον θάνατο. Ιδιαιτέρως, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που δεν διαφέρουν και πολύ, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών, από εκείνους που έζησαν οι εν λόγω μάρτυρες για να μην αποκοπούμε από τις ρίζες μας, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ωμότητα των ολοκληρωτικών-κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων, την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, την υλοφροσύνη και τον ευδαιμονισμό και να προασπίσουμε την πνευματική μας ελευθερία με την ίδια αποφασιστικότητα και με ανάλογο ψυχικό σθένος και μαρτυρικό φρόνημα.

Back to top button