Ενημέρωση

Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Παραθρονίου στην Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού της Συγχωρήσεως, που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τη σημασία της συγχώρησης και της αγάπης κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. “Η Κυριακή της Τυροφάγου ονομάζεται και Κυριακή της Συγγνώμης. Ο Θεός μας ζητάει να συγχωρέσουμε ο ένας τον άλλο, δηλαδή να χωρέσουμε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Η λέξη συγχωρώ σημαίνει ότι οφείλουμε να φύγουμε από το χώρο του εγωισμού και να μπούμε στο χώρο του Θεού. Μόνο στην Εκκλησία μπορεί να γίνει αυτό, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που να μοιράζεται, δεν υπάρχει το δικό μου και το δικό σου. Μέσα στην Εκκλησία δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, είναι όλοι ίσοι και είναι όλοι μέλη του Σώματος του Χριστού. Μέσα στην Εκκλησία οι αμαρτίες των άλλων γίνονται και δικές μας. Μέσα στην Εκκλησία οι ευλογίες του Θεού είναι ευλογίες για όλους…….. Μέσα στην Εκκλησία έχουμε όλοι ένα κοινό στόχο τη σωτηρία μας, την δική μας ανάσταση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

…Συγχώρηση είναι η έκφραση της αγάπης, είναι το ότι είμαστε όλοι μαζί ομονοούντες και ομοφρονούντες στην επιδίωξη της σωτηρίας, σε αυτή την προσδοκία των ευλογιών του Θεού. Συγχώρηση σημαίνει να αφήσουμε το δικό μας χώρο και να πάμε στο χώρο του Θεού, όπου χωρούν όλοι και δεν μας ξεχωρίζει τίποτα. Να συνυπάρχουμε ακόμη και με τα ελαττώματά μας…… Ο άνθρωπος που ασχολείται με την ικανοποίηση των δικών του αναγκών στερείται της ικανότητας να δώσει αγάπη στον συνάνθρωπό του, με αποτέλεσμα να στερείται της δυνατότητας να ενωθεί με το Θεό…. Ο λόγος της καθιέρωσης της νηστείας είναι η πραγματοποίηση του θελήματος του Θεού…… Η άσκηση και η νηστεία επιδιώκουν μια αλλαγή της συμπεριφοράς του ανθρώπου που όμως δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αποσκοπεί στο να αποκτήσει ο άνθρωπος μια εσωτερική διάθεση προσφοράς και αγάπης για τον συνάνθρωπό του. Η άσκηση αυτή αρχίζει από το σώμα, την επιθυμία της τροφής. Αν ο άνθρωπος δεν δύναται να ελέγξει την επιθυμία του για την τροφή και γενικότερα την ικανοποίηση των δικών του αναγκών, τότε δεν βρίσκεται και σε θέση να αγαπήσει και να συγχωρήσει τον συνάνθρωπό του”, είναι μερικά ακόμη χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του.

   

Back to top button