Ενημέρωση

Αγιασμός επί τη ενάρξει της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς στις Σχολές της Μητροπόλεώς μας

Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος εξέφρασε την χαρά του για την ύπαρξη των Σχολών αυτών, που είναι μια προσφορά και διακονία της τοπικής Εκκλησίας στον τόπο και τον λαό της, καθώς και την ικανοποίησή του για την μεγάλη πρόοδο των μαθητών. Ευχήθηκε δε ολόψυχα στους  καθηγητές να διδάσκουν και στους εκπαιδευόμενους να επιζητούν την μάθηση με τον ίδιο ζήλο και την ίδια πειθαρχία, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της ύπαρξης των εκκλησιαστικών αυτών τεχνών που είναι η προσέγγιση του Θεού.

              

Παρακάτω παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με την φοίτηση στις Σχολές αυτές για τους ενδιαφερομένους.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Σχολή αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού (αριθμ. Φ.Ε.Κ. 1275, τ.2, 71996/1879). 

Διευθυντής της Σχολής είναι ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αντώνιος Πλαΐτης, τον οποίον πλαισιώνουν εκλεκτοί συνεργάτες.

Η φοίτηση στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής είναι πενταετής. Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους διεξάγονται προαγωγικές, πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις, από επιτροπή που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι σπουδαστές της Σχολής συγκροτούν βυζαντινή εκκλησιαστική χορωδία, που πραγματοποιεί μουσικές εκδηλώσεις.

Μετά την αποφοίτησή τους, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχίο ή δίπλωμα, με το οποίο μπορούν να διδάξουν ως καθηγητές σε μουσικά σχολεία ή ακόμη να αποκατασταθούν σε άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να στελεχώσουν τα αναλόγια των Ιερών Ναών της επαρχίας μας.

Για πληροφορίες – εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στον Γραμματέα της Σχολής π. Εμμανουήλ Πατεράκη, στο τηλ. 6973612280.

Σχολή Αγιογραφίας

Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πόλεως Αγίου Νικολάου. Στην Σχολή διδάσκεται η τέχνη της Αγιογραφίας της Κρητικής Σχολής που μας κληροδότησε έργα απαράμιλλης τέχνης και έκφρασης, τα οποία αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού και μελέτης από τους ειδικούς και τους επισκέπτες του τόπου μας.

Υπεύθυνος και διδάσκαλος της Σχολής είναι ο π. Θεμιστοκλής Ματθαιάκης,  Αγιογράφος, στον οποίο μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 6991011979.

 

Σχολή Ξυλογλυπτικής

Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στην Σχολή διδάσκεται η παραδοσιακή ξυλογλυπτική, αναπαράγοντας παλαιότερα πρότυπα, αλλά και δημιουργώντας σύγχρονα έργα, πάντοτε με γνώμονα την παράδοση.

Υπεύθυνος της Σχολής είναι ο κ. Νικόλαος Μάνεσης,  Ξυλογλύπτης, στον οποίο μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 6976133477.

Back to top button