Ενημέρωση

Αγιασμός επί τη ενάρξει των μαθημάτων στις Σχολές της Μητροπόλεως

Το εσπέρας της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετέβη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πόλεως Αγίου Νικολάου, όπου τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας διδακτικής περιόδου των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής της καθ᾽ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

  

Ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε την μεγάλη αξία της λειτουργίας των Σχολών αυτών για την τοπική Εκκλησία· διότι, όπως ανέφερε, «πάντοτε η ποίηση, η υμνωδία, η αγιογραφία, αλλά και καθετί διακοσμητικό μέσα στην Εκκλησία έχει ένα και μοναδικό σκοπό: πώς θα διδάξει την ορθόδοξη Πίστη και το ήθος και πώς θα μας αναγάγει από τα χοϊκά στα ουράνια, από τα ανθρώπινα και τα γήινα στα επουράνια». Και ευχαρίστησε τους κατηχητές των τριών Σχολών, οι οποίοι δίδουν τον καλύτερο τους εαυτό για να εμφυσήσουν στους ενδιαφερόμενους τις πατροπαράδοτες εκκλησιαστικές τέχνες, με στόχο την επαρκή στελέχωση κάθε ειδικότητας, για την διαφύλαξη και τη συνέχιση τους στις επερχόμενες γενιές.

  

Απευθυνόμενος εν συνεχεία προς τους Ιερείς, τους προέτρεψε να προσπαθήσουν να προσελκύσουν και να παρακινήσουν ακόμη περισσότερους νέους να συμμετέχουν στο νέο κύκλο των μαθημάτων των Σχολών. Παρεκάλεσε δε αυτούς που ήδη φοιτούν στις Σχολές να μεταδίδουν το έργο που παράγουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, για να έλθουν σε επαφή κι άλλοι συνάνθρωποί μας με τις τέχνες αυτές που μας συνδέουν με τον Ένα και Αληθινό Θεό.

  

Τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής της Σχολής κ. Αντώνιος Κ. Πλαΐτης, Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος μεταξύ των άλλων, ομίλησε για την ευλογημένη συνύπαρξη των τριών εκκλησιαστικών τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως: της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Αγιογραφίας και της Ξυλογλυπτικής. Ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η συνύπαρξη για πολλά χρόνια ακόμα, προκειμένου να αποδώσει πλούσιους και χρήσιμους καρπούς στον τόπο μας και συνέχισε: «Ευχής έργον θα ήταν, στο εγγύς μέλλον, να γίνει από κοινού εκδήλωση, στην οποία κάθε τμήμα να παρουσιάσει το έργο του, αλλά και συγχρόνως να εμφανίζεται και η ενότητα των εκκλησιαστικών τεχνών».

Επίσης, ανέφερε ότι από εφέτος δημιουργείται νέο Τμήμα εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής με έδρα το Τζερμιάδο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου και στο οποίο υπεύθυνος διδάσκων θα είναι ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεκτάριος Κιοστεράκης.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το ενδιαφέρον του και τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα η Σχολή, αισθανόμενος παράλληλα ειλικρινή ευγνωμοσύνη, σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπό Του.

Τέλος ευχαρίστησε τους Καθηγητές και ευχήθηκε στους μαθητές καλή κι ευλογημένη χρονιά.

Back to top button