Ενημέρωση

Η Ορθή Πίστη δεν είναι φιλοσόφημα ή ιδεολογία, είναι ειλικρινής ομολογία ενότητας, αγάπης και εμπιστοσύνης στην Εκκλησία του Χριστού

Την Κυριακή 5 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Κουτουλουφαρίου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ποιώντας παράλληλα μνείαν στους Αγίους 318 Θεοφόρους Πατέρες, τους οποίους η Αγία μας Εκκλησία τιμά και πανηγυρίζει την έβδομη Κυριακή από του Πάσχα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες συνήλθαν το έτος 325, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, στη Νίκαια της Βιθυνίας και συγκρότησαν την Α΄ Αγία Οικουμενική Σύνοδο. Το κύριο θέμα της Συνόδου αυτής ήταν η αντιμετώπιση της αιρέσεως του Αρείου.

Ο Άρειος ήταν ένας πολύ μορφωμένος, εγκρατής και χαρισματικός κληρικός της Αλεξάνδρειας. Προσπάθησε όμως με τον διαλογισμό και με τη μέθοδο της φιλοσοφίας να προσεγγίσει την αλήθεια της Πίστεώς μας. Με την διδασκαλία του υπεστήριζε ότι ο Χριστός δεν είναι Υιός του Θεού, αλλά το πρώτο Του δημιούργημα. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι εάν ίσχυε αυτό, εμείς δεν θα μπορούσαμε να σωθούμε και δεν θα είχε αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

Περιήλθε λοιπόν σε σύγχυση διότι, αγαπητοί μου αδελφοί, η αλήθεια της Πίστεώς μας αποκαλύπτεται, δεν είναι διανοητικό κατασκεύασμα. Εκεί ακριβώς έκανε το λάθος, εκεί έγκειται η εσφαλμένη αντίληψη περί της αλήθειας της Πίστεως, μια αντίληψη που αν επικρατούσε, θα έπληττε καίρια τη δική μας σωτηρία, θα έπληττε καίρια την Ορθόδοξη Πίστη.

Γι’ αυτό και οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν αυτή την Κυριακή που εορτάζουμε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και τιμούμε όλους εκείνους οι οποίοι θυσιάστηκαν για να έχουμε εμείς σήμερα Ορθή Πίστη, να αναγινώσκεται ένα ευαγγελικό απόσπασμα από την αρχιερατική προσευχή, την προσευχή που έκανε ο Χριστός προς τον Θεόν Πατέρα, λίγο πριν οι Ιουδαίοι Τον συλλάβουν και Τον οδηγήσουν στον Σταυρό και τον θάνατο. Στην προσευχή αυτή ο Χριστός αιτείται από τον Θεό να στηρίξει τους Μαθητές Του στο έργο της διακονίας του κηρύγματος του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Οικουμένη, να στηρίξει δε και να βοηθήσει όλους εκείνους που θα πιστεύσουν διά των Μαθητών Του σε Αυτόν».

Κατακλείοντας την ομιλία του, υπεγράμμισε: «Βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η Ορθή Πίστη, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για ενότητα, αλλά ούτε και για Εκκλησία. Η Ορθή Πίστη, όπως την δίδαξε ο Χριστός και την διέδωσαν οι Απόστολοι, όπως μας την παρέδωσαν οι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας, όπως την κατοχύρωσαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι, είναι η βάση της Εκκλησίας. Δεν είναι ούτε φιλοσόφημα, ούτε ιδεολογία, ούτε προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του καθενός. Ας μείνουμε λοιπόν σταθεροί σε αυτή την Πίστη και ποτέ να μην την διασαλεύουμε».

Back to top button