Ενημέρωση

Άγιοι Ανάργυροι: Οι Άγιοι που έλαβαν το θείο χάρισμα της θαυματουργίας συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με την αρετή

Η ομιλία του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου

Πλήθος προσκυνητών τίμησε και φέτος την Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των Αγίων που λαμπρύνουν την Εκκλησία του Χριστού με τα αναρίθμητα θαύματα που επιτελούν.

Το εσπέρας της Τρίτης 30 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στο Νοσοκομείο της πόλεως Αγίου Νικολάου.

«Λαμπρά η παρούσα ημέρα γιατί ανέτειλε και πάλι η ετήσιος μνήμη των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Και προστρέχουμε όλοι στο ναό τους για να ζητήσουμε την προστασία τους, τη βοήθειά τους, να καταθέσουμε τα περί της σωματικής και ψυχικής υγείας ημών αιτήματα.

Ο ναός αυτός εορτάζει φέτος διπλά αφού συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα των εγκαινίων του, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νεκτάριος, με τη σοφή διαποίμανσή του, τον έκτισε σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Γιατί το κάθε νοσοκομείο προσφέρει τη θεραπεία του σώματος και η Εκκλησία προσφέρει τη θεραπεία της ψυχής», υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα προς τους ευσεβείς χριστιανούς.

Συνεχίζοντας ανεφέρθη στο θαυματουργικό έργο των Αγίων Αναργύρων και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θεραπείας που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν πάντοτε στους ασθενείς: «Όπως ακούμε στο υπέροχο τροπάριο της Ακολουθίας του Εσπερινού, όποιος προσέρχεται στο ναό τους, όποιος προφέρει με πίστη τα ονόματά τους, όποιος προσκυνά την εικόνα και τα λείψανά τους, λαμβάνει ταχέως την ίαση και την υγεία. Γιατί εκείνο που κυριαρχεί στην Εκκλησία είναι η αγάπη και οι Άγιοι, επειδή αγάπησαν πολύ τον Χριστό και προσέφεραν ακόμη και το τίμιο αίμα τους για την Εκκλησία του Χριστού και τον αληθινό Θεό, έλαβαν τη χάρη των ιάσεων και τη δύναμη να σκορπούν πλουσιοπάροχα την αγάπη. Γι’ αυτό βλέπουμε λοιπόν πόσο πολύ θαυματουργούν οι Άγιοι Ανάργυροι, οι δύο αυτοί νέοι που με θαυμαστό τρόπο κατάφερναν να συνδυάζουν τις επιστημονικές ιατρικές τους γνώσεις με την αρετή».

Περαίνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους δοκιμαζόμενους ασθενείς αδελφούς μας, καθώς και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Μέσα Λασιθίου.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος στην ανατροφή των δύο Αγίων που είχε εξέχουσα σημασία στην ανάδειξή τους σε θαυματουργούς ανάργυρους ιατρούς της Εκκλησίας μας: «Πίσω από αυτά τα παιδιά κρύβεται μια καλή μάνα που τα μεγάλωσε εν πνεύματι και νουθεσία Κυρίου. Αυτή η μητέρα τους μετέδωσε όλη την αγάπη του Χριστού, την όντως αγάπη, μαθαίνοντάς τα παράλληλα να αγαπούν και τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό τους βλέπουμε σε ολόκληρη τη ζωή τους να προστρέχουν όπου υπήρχε ανάγκη για να θεραπεύσουν τους ασθενείς, να θεραπεύσουν τους πτωχούς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν την υγεία τους. Και αυτό που ζητούσαν από τους ασθενείς που ανάρρωναν δεν ήταν τα χρήματα, αλλά να πιστεύσουν στον αληθινό Θεό. Τους χάριζαν έτσι όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία και τους απεκάλυπταν το αληθινό νόημα της ζωής, την ένωση του ανθρώπου με τον Θεό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε οι πρεσβείες των Αγίων Αναργύρων να σκεπάζουν όλους μας, να δίδουν την υγεία σε όλους μας και να προστατεύσουν την πατρίδα μας από την ασθένεια που έχει κυκλώσει την Οικουμένη ολόκληρη. Και παρεκάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται γονυκλινώς και αδιαλείπτως στην Παναγία Μητέρα των χριστιανών και στους θαυματουργούς Αγίους Αναργύρους, να εξανεμίσουν τον ιό και να μην επιτρέψουν να επανεμφανισθεί, ώστε οι άνθρωποι να ζουν άφοβα τη ζωή τους και φωτισμένοι πλέον να ακολουθήσουν το Ευαγγέλιο του Θεού.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του μηνός Ιουλίου.

Back to top button