Ενημέρωση

Αποκαλυπτήρια προτομής Τίτου Ζωγραφίδη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα έγινε το πρωί της Κυριακής η  αρχιερατική Θεία λειτουργία και το  μνημόσυνο στον Μητροπολίτη Τίτο Ζωγραφίδη.

Της Θείας Λειτουργίας, στον υπέρλαμπρο Ναό της Μεγάλης Παναγίας του οποίου το μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρώθηκε υπό των ημερών του αείμνηστου  Τίτου Ζωγραφίδη, προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, συλλειτουργούντων των Αγίων Αρχιερέων Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου και Θεοφιλεστάτου Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγενίου. Του Μνημοσύνου μετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Άνθιμος.

Την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Κύριον Κύριον Βαρθολομαίον εξεπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Στο τέλος της Λειτουργίας ο κ. Τίτος Κούνδουρος, επί τιμή αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μίλησε για την ζωή και το έργο του αοίδιμου επισκόπου Πέτρας και μετέπειτα μητροπολίτη Κρήτης με την συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννησή του και 120 χρόνων από την ενθρόνισή του στην Επισκοπή Πέτρας και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του που συνέβαλε και ο ίδιος, αναλαμβάνοντας τα έξοδα της προτομής που αποκαλύφθηκε αμέσως μετά στον αύλειο χώρο της Μεγάλης Παναγίας, στην απόδοση αυτής της τιμής στον πρόγονό του το όνομα του οποίου αξίωσαν οι γονείς του να του δώσουν.  Ευχαρίστησε δε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης και του έργου και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Πέτρας και Χερρονήσου κ.  Νεκτάριο λέγοντας:«Με βαθύ σεβασμό και αγάπη ευχαριστώ τον στοργικό και ακάματο ποιμενάρχη μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας χωρίς την θερμή συμπαράσταση του οποίου το έργο δεν θα μπορούσε να γίνει.» Ακόμα ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε την προτομή κ. Ευάγγελο Ηλία  και όλους όσους ευλαβώς τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη του ιεράρχη Τίτου Ζωγραφίδη στον ιερό χώρο του Ναού που ο ίδιος ανήγειρε.

Στην συνέχεια τον χαιρετισμό του Οικουμενικού  Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου μετέφερε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ο οποίος έκανε αναφορά στο έργο και στην εκκλησιαστική πορεία του Τίτου Ζωγραφίδη ενώ εξήρε την ποιότητα και την ποικιλία του έργου του  έργου και των πρωτοβουλιών του Σεβασμιωτάτου Πέτρας και Χερρονήσου. Ο Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης στον δικό του χαιρετισμό είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, ενάμισι ακριβώς αιώνα από τη γέννησή του και 12 δεκαετίες   από την εδώ ενθρόνισή του, ορθώνεται ξανά η μορφή του μπροστά  στο προαύλιο της Μεγάλης Παναγίας… Η σημερινή τελετή που οργανώνεται  από  την Τοπική μας εκκλησία αποτελεί ύψιστη τιμή και η τιμή αυτή επιστρέφει στον σεβαστό Ιεράρχη μας Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου και στους συνεργάτες του. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας  στον Σεβαστό Μητροπολίτη μας, κ.κ.  Νεκτάριο για την πρωτοβουλία αυτή.  Η  απόδοση τιμής στον Τίτο Ζωγραφίδη με την προτομή, την έκδοση του Βιβλίου και την σημερινή τελετή,  συμπληρώνει ένα μακρύ κατάλογο έργων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην βελτίωση, στερέωση και ανάδειξη του Μητροπολιτικού μας Ναού,   και προστίθεται στο ιστορικό έργο Σας Σεβασμιώτατε, και των  Συνεργατών σας, των Εφημερίων του Μητροπολιτικού μας Ναού σημερινών και προκατόχων» και ευχαρίστησε τον κ. Τίτο Κούνδουρο για την προσφορά του αυτή, για τη συνεργασία του με την Τοπική μας Εκκλησία και τον Δήμο τόσο για την προτομή όσο και για τα γενικότερα θέματα του τόπου.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο που με την σειρά του και την βαρύτητα των όσων λέει μίλησε για τα δύσκολα χρόνια στα οποία ο Μητροπολίτης Κρήτης Τίτος Ζωγραφίδης έλαμψε με τα έργα του και την συμμετοχή του τόσο στα εκκλησιαστικά θέματα και το έργο που έχει αφήσει πίσω του όσο και στις προσπάθειες του να βοηθήσει τις ομάδες των άπορων και αδύναμων ανθρώπων της εποχής.

Αμέσως μετά στον χώρο της προτομής ακολούθησε τρισάγιο και έγιναν τα αποκαλυπτήρια από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και τον δωρητή κ. Τίτο Κούνδουρου ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική απέδωσε τον Εθνικό ύμνο. Στεφάνι κατέθεσαν ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επισκοπής, γενέτειρας του τιμώμενου, ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, ο διοικητής του Λιμενικού Σώματος Αγίου Νικολάου κ. Γιάννης Μελλισουργάκης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγίου Νικολάου κ. Ηλίας Βολυράκης.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ τον Θεό που μας χάρισε την Μεγάλη Παναγία, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θεό που μας χάρισε τον Μητροπολίτη Τίτο, 33 ολόκληρα χρόνια στον τόπο μας, μι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχουν υπηρετήσει την εκκλησίας μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Πατριάρχης μας για την επάξια εκπροσώπησή τους στο σεπτό πρόσωπο του Μητροπολίτη  Κισάμου και Σελίνου και προσφιλούς αδελφού κ. Αμφιλοχίου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ευχαριστώ τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, τον Θεοφιλέστατο Άγιο Ολύμπου και στον  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Ευγένιο. Ευχαριστώ όλους εσάς τους εντιμωτάτους άρχοντες, τους ιερείς μας, τους καλούς μας ψάλτες, σε όλο τον ευλογημένο λαό. Ένα όμως μεγάλο ευχαριστώ στον ευπατρίδη Τίτο Κούνδουρο, όπου ένα από τα δείγματα της φιλογενείας του στο τόπο μας είναι και τούτο το άγαλμα. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την μεγάλη αυτή μέρα της Νεάπολης, της Μητρόπολης μας, της εκκλησίας της Κρήτης. Ευχαριστώ τέλος όλους όσους κοπίασαν για την σημερινή τελετή και σας προσκαλώ όλους στο πανηγύρι μας στις 14 και 15 του μήνα, καλή Παναγιά.» είπε στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εμφανώς συγκινημένος όμως και ικανοποιημένος που κύλησαν όλα ομαλά στην ξεχωριστή αυτή εορτή της εκκλησίας της Κρήτης και του τόπου της Μητρόπολής μας. Την τελετή παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων του νομού και της περιοχής ενώ καφές προσεφέρθη για όλους στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο της Μεγάλης Παναγίας.

 

Φωτο: Μηλωνάκη Έφη, Θάνος Κορομπύλιας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button