Ενημέρωση

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εκδήλωση μνήμης για τον εθνομάρτυρα Ρούσο Κούνδουρο

Την Κυριακή 26 Αυγούστου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, της πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ανεφέρθη στο νόημα του αποστολικού αναγνώσματος της ημέρας, με την οποία ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται στους Κορινθίους και με προστακτικές εκφράσεις συγκεφαλαιώνει όσα τους έχει διδάξει: να είναι προσεκτικοί στη ζωή, ανδρείοι στο φρόνημα, ακμαίοι στο ήθος και σταθεροί στην πίστη και την αγάπη τους προς τον Ιησού Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό, Σωτήρα και Λυτρωτή. Το σπουδαιότερο σημείο του αποστολικού αναγνώσματος όμως εντοπίζεται στο τέλος του, όταν ο Απόστολος Παύλος τους λέγει: “η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ας είναι μαζί σας”, καθιστώντας έτσι εμφανές ότι η όποια πρόοδος, η όποια πνευματική ευτυχία στην ζωή τους επιτυγχάνεται με την χάρη του Θεού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος παρευρέθη στην εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τον εθνομάρτυρα Ρούσο Κούνδουρο, που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου στον Άγιο Νικόλαο. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση εμπρός από τον ανδριάντα του Ρούσου Κούνδουρου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 29 Αυγούστου 1944 στις φυλακές Αγυιάς των Χανίων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και τις Αντιστασιακές Οργανώσεις και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της φιλολόγου και ιστορικού Μαρίας Σωρού περί του βίου και του έργου του τιμώμενου προσώπου.

             

Back to top button