Ενημέρωση

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μοχό

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Μοχού. Απευθυνόμενος στο ευσεβές εκκλησίασμα είπε: “Το Ευαγγέλιο του Ζακχαίου που ακούσαμε σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, σηματοδοτεί ότι σε δυο εβδομάδες ξεκινά το Τριώδιο. Τριώδιο είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία η Αγία Εκκλησία μας προετοιμάζει για να εισέλθουμε στη Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Γι’ αυτό και τα ευαγγελικά αναγνώσματα που διαβάζονται τις Κυριακές αυτές όπως του Ασώτου, του Τελώνου και του Φαρισαίου, της Απόκρεω και της Τυροφάγου μας προετοιμάζουν πνευματικά για την είσοδό μας στο στάδιο των μεγάλων αγώνων και των πνευματικών αναβάσεων…

 Εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη μεγάλων Αγίων. Του Αποστόλου Τιμοθέου, μαθητή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου… Για τον λόγο αυτό μνημονεύσαμε κατά την Θεία Λειτουργία τρεις Αρχιερείς που εκλέισαν την Εκκλησία της Κρήτης και την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο Παπουτσάκη, τον ορφανοτρόφο, ο οποίος έκτισε την Παναγία της Καλυβιανή και τα ιδρύματά της, έδωσε στέγη και φαγητό σε άπορους και ορφανά, έδωσε τη ζωή του να διαδοθεί το Ευαγγέλιο και αποκατέστησε μυριάδες ορφανών. Και εγώ  και ο πατήρ Εμμανουήλ, ο εφημέριός σας, χειροτονηθήκαμε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο. Ο πατήρ Εμμανουήλ μάλιστα χειροτονήθηκε πριν σαράντα χρόνια κατά εορτή του Αγίου Τιμοθέου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Μνημονεύσαμε, επίσης, τον από Ρεθύμνης Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Βενέρη, ο οποίος κατάφερε να  διατηρήσει το αρχαίο μητροπολιτικό σύστημα, δια του οποίου διοικείται η Εκκλησία Κρήτης μέχρι και σήμερα και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Καστρινογιαννάκη, ο οποίος είναι ο πρώτος που δημιουργεί τον θεσμό της Επαρχιακής Συνόδου στην Κρήτη. Δεν πρέπει αδελφοί μου να ξεχνούμε την ιστορία μας, την εκκλησιαστική μας ιστορία, γιατί χωρίς ιστορία δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον…

Ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο ότι ο Ιησούς διέρχεται την πόλη της Ιεριχούς. Ανάμεσα στο ενθουσιώδες πλήθος που υποδέχτηκε τον Χριστό, ήταν και ο αρχιτελώνης Ζακχαίος.  Οι τελώνες ήταν πρόσωπα μισητά γιατί εισπράττοντας τους φόρους, εκμεταλλεύονταν τους ανθρώπους και τους έκλεβαν. Ο Ζακχαίος άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Χριστός και βγήκε να γνωρίσει Αυτόν που τα επιτελεί. Επειδή όμως ήταν κοντός, ανέβηκε σε μια συκομορέα, για να δει τον Χριστό. Ο Κύριος τον βλέπει και του φωνάζει: Ζακχαίε κατέβα γρήγορα, γιατί θα έλθω στην οικία σου να με φιλοξενήσεις. Ο Ζακχαίος μετανοημένος για τις αμαρτωλές τους πράξεις, λέγει στον Χριστό ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες του. Ο Χριστός βλέποντας την ειλικρινή μετάνοιά του λέγει: Πραγματικά σήμερα ήλθε η σωτηρία στο οίκο αυτό…

…Ο Χριστός είναι πάντοτε έτοιμος να απλώσει το χέρι του σε όλους μας. Ο Ζακχαίος ήθελε να τον δει, να τον ψάξει, είχε αγωνία για τη σωτηρία του. Γι’  αυτό ο Χριστός τον τιμά,  τον φέρνει κοντά του, ώστε να αναγνωρίσει τα λάθη του και να κερδίσει την σωτηρία του. Να έχουμε και εμείς την συναίσθηση της αμαρτωλότητας και να αναζητούμε τον Χριστό, να τον συναντούμε μέσα στην Εκκλησία. Η έξοδος του Ιερού Ευαγγελίου, στην αρχή της Θείας Λειτουργίας, μας υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι ανάμεσά μας, έτοιμος να χαρίσει την σωτηρία, αρκεί εμείς να αναζητήσουμε τον Χριστό, όπως έκανε ο Ζακχαίος. Όταν έχουμε καλή καρδιά και συναίσθηση, τότε ο Χριστός βρίσκει τρόπους να μας οδηγήσει στη σωτηρία…

Back to top button