Ενημέρωση

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τοπλού Σητείας

Εξ αφορμής της Εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και μετά από πρόσκληση του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος μετείχε της Πανηγύρεως του καθολικού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας, το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

    

Το πρωί της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και συνιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης χοροστάτησε εκ του Παραθρονίου κατά την αρχαίαν παράδοσιν.

                             

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος ανεφέρθη στο πρόσωπο του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, του Ηγαπημένου Μαθητού, του Παρθένου και Επιστηθίου Φίλου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αναλύοντας το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας.

«Με ιδιαίτερη χαρά εορτάζουμε σήμερα σε αυτό το κάστρο του μοναχισμού και της πίστεως, το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Κρήτη, στην ιστορική αυτή Ιερά Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής Τοπλού, την μνήμη ενός από τους στενότερους Μαθητές του Ιησού Χριστού. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος βρισκόταν πάντοτε δίπλα στον Χριστό. Ανέπεσε στο στήθος Του, η καρδιά του συγχρονίστηκε με την δική Του και έμεινε συντονισμένη στη Βασιλεία του Θεού. Αξιώθηκε να δει τον Ιησού Χριστό επάνω του Σταυρού, παθόντα διά τας αμαρτίας του κόσμου. Όντας ένας από τους πρόκριτους Μαθητές, μαζί με τον Πέτρο και τον Ιάκωβο, το πρόσωπό του έλαμψε από το φως της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, όταν Αυτός τους απεκάλυψε την δόξα της Θεότητός Του.

  

Όμως και μετά την Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου αξιώθηκε να ζήσει πολλές πνευματικές εμπειρίες και να δει θείες αποκαλύψεις. Όταν βρισκόταν εξόριστος στην Πάτμο άκουσε την Φωνή του Θεού να του μιλάει για τα μελλούμενα, τα οποία αποτύπωσε κατά Θεία Εντολή στο Βιβλίο της Αποκαλύψεως, το τελευταίο Βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Δεν κράτησε όμως τις εμπειρίες και τις πνευματικές αυτές καταστάσεις για τον εαυτό του, αλλά τις μετέδωσε σε όλους τους χριστιανούς μέσα από το Ευαγγέλιο και τις Καθολικές του Επιστολές του· διότι σε αυτές στηρίζεται η πίστη που μας κληροδότησαν οι Απόστολοι του Χριστού, οι Άγιοι και οι Όσιοι της Εκκλησίας μας, οι Θεοφόροι Πατέρες και Ιεράρχες, οι ασκητές και οι μοναχές».

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Ποιμενάρχη κ. Γεράσιμο που απεδέχθη την πρόσκλησή του να προΐσταται της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και ευχήθηκε ο Ευαγγελιστής της αγάπης, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, να του δίδει την αρετή της εν Χριστώ αγάπης για να πορεύεται στην επίγεια ζωή με ενότητα και ομοψυχία, με σκοπό την μέλλουσα αληθινή και αιώνια ζωή.

Της Θείας Λειτουργίας μετείχαν οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Αρσένιος Καστρινάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου και Πορφύριος Καναβάκης, Αδελφός της Ιεράς Μονής Σινά, καθώς και πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους οι στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί.

Back to top button