Ενημέρωση

Αρχιερατικός Εσπερινός και Μοναχική Κουρά στην Ιερά Μονή Βιδιανής

Το εσπέρας της Παρασκευής 30 Αυγούστου, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής στο Οροπέδιο Λασιθίου ο Εσπερινός επί τη Εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την μικρόσχημον χειροθεσία του δοκίμου μοναχού Γεωργίου, ο οποίος έλαβε το όνομα Ματθαίος.

        

Ο Σεβασμιώτατος είπε, απευθυνόμενος στο νέο μοναχό: «Εισέρχεσαι σήμερα, αγαπητέ μου π. Ματθαίε, με την κατάταξή σου στην τάξη των μοναχών, στην επουράνια και αγγελική οδό που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Ο μοναχισμός αποτελεί Μυστήριο. Είναι ζωή επιστροφής στην ακεραιότητα του αυθεντικού ανθρωπίνου προσώπου. Είναι κάτι παραπάνω από πρόσκληση· είναι έλξη· είναι κλήση και κλίση· είναι βίωση των επαγγελιών του Κυρίου και πραγματοποίηση του θαύματος της καινής ζωής. Ο μοναχικός βίος είναι ένα ανερμήνευτο μυστήριο που δεν υποτάσσεται σε λογικά μέτρα γιατί είναι πνεύμα, ελευθερία· είναι ήθος· είναι ζωή· είναι βίωμα της αληθείας του Χριστού που γλυκαίνει και ευφραίνει την καρδιά μας με την δρόσο της Χάριτος και της Δωρεάς του Αγίου Πνεύματος.

         

Κατά τον Όσιο Ησύχιο τον Πρεσβύτερο, μοναχός δεν είναι εκείνος που φορά απλώς το μοναχικό σχήμα και ένδυμα, αλλά εκείνος που έχει νήψη· εκείνος δηλαδή που έχει την πνευματική εργασία που περιλαμβάνει κάθε αρετή και εντολή και είναι μοναχός στην καρδιά του. Καλείσαι κι εσύ λοιπόν μέσα από τους μοναχικούς σου αγώνες με τα πνευματικά της πονηρίας πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, να καλλιεργήσεις και να διαφυλάξεις τις μεγάλες αρετές της υπακοής, της ταπεινώσεως, της εγκρατείας, της ακτημοσύνης και της παρθενίας για να οδηγηθείς στον δρόμο της αγιότητος, που είναι και το κυρίως ζητούμενο του μοναχού».

Ο Σεβασμιώτατος περάτωσε την ομιλία του, λέγοντας: «Σε παραδίδω σήμερα στην αγκαλιά της Παναγίας της Βιδιανής, της μόνης ακαταισχύντου ελπίδος και προστασίας των μοναχών, της Μητέρας του Κυρίου, της δικής μας Μητέρας, η οποία θα σε βοηθάει στον αγώνα και την προσπάθειά σου και θα κάνει ελαφρύτερο το φορτίο της μοναχικής ζωής.

Έχεις τις ολόθερμες ευχές του Επισκόπου σου, του Πνευματικού σου Πατρός και των πνευματικών σου αδελφών. Έχεις τις ευχές και τις προσευχές των γονέων και πάντων των οικείων σου που στέκουν εδώ και περιβάλλουν πνευματικά την απόφαση της εν Χριστώ ζωής και μαρτυρίας σου. Έχεις τις ευχές πάντων των εν τη νήσω ταύτη Αγίων Ασκητών και Μοναχών.

       

Μείνε στην Χάρη του Θεού, ζήσε απλά και ταπεινά, ζήτησε από τον Χριστό να σε σκεπάσει με τον Πατρικό Του Μανδύα, τον άραφο και ματωμένο, αλλά λυτρωτικό και σωτήριο. Δόξασε το Όνομα του Κυρίου για την τιμή που σου κάνει να σε πάρει απόψε στο Μυστικό Δείπνο της Βασιλείας του και παρακάλεσέ Τον ποτέ, μα ποτέ να μη σε βγάλει από αυτόν για να είσαι πάντοτε δυνατός και χαρούμενος, διηγούμενος τα Μεγαλεία του Θεού. Να ζήσεις!»

Ακολούθησε πλούσια μοναστηριακή τράπεζα.

Back to top button