Ενημέρωση

Χιλιάδες προσκυνητές και φέτος στον Άγιο Γεώργιο στο Σεληνάρι

Μετά λαμπρότητας, ιεροπρέπειας και εκκλησιαστικής τάξεως τελέστηκε και φέτος η πανήγυρις της Εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι, με χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Κρήτη, που ήρθαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργό ιερά εικόνα του Αγίου και να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Την Κυριακή 22 Απριλίου το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Θεοφανείων.

   

 

Tην Δευτέρα 23 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, παρουσία πολλών κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών ετίθετο προς προσκύνηση Τίμιο λείψανο του Αγίου.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο προς τους ευσεβείς προσκυνητές λέγοντας: “Εκείνος που συνεκάλεσε, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, για μια ακόμη χρονιά, την σημερινή κοσμοχαρμόσυνη ομήγυρη και πανήγυρη ταυτόχρονα είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο μεγαλόαθλος και πολύαθλος και πανένδοξος στρατιώτης του Χριστού. Ο Άγιος Γεώργιος επιδαψιλεύει σε όλους εμάς το νέκταρ της χάριτος του Αναστάντος Χριστού, σε όλους εμάς που ήρθαμε να προσκυνήσουμε και να καταθέσουμε τα αιτήματά μας στη χάρη του. Μας συγκέντρωσε στην ιστορική αυτή Ιερά Μονή για να τον μεγαλύνουμε με τους ύμνους και να τον δοξάσουμε με τα τροπάρια, δοξάζοντας παράλληλα τον Χριστό”. Έπειτα, σκιαγράφησε τον βίο, την προσωπικότητα και τους άθλους του.

Εν συνεχεία, κατέδειξε τον ιδιαίτερο σεβασμό και την ευλάβεια, με την οποία όχι μόνον οι Λασιθιώτες αλλά και όλοι οι Κρητικοί έχουν αγκαλιάσει τον Άγιο Γεώργιο, λέγοντας: “Η τιμή του αγίου Γεωργίου, για τα αναρίθμητα και εξαίσια θαύματά του ανά τους αιώνες, εξαπλώθηκε ενωρίτατα στα πέρατα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, και κατεστάθη ένας των λαοφιλεστέρων αγίων. Στο φιλάγιο και αγιώνυμο νησί μας ιδιαίτερα τιμήθηκε, ήδη από τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους, και τιμάται μέχρι σήμερα ο καλλίνικος αυτός μάρτυρας. Πλήθος αρχαίων και νεωτέρων μονών και ναών τιμώνται στην Κρήτη στο όνομά του, καθώς και πολλά χωριά μας φέρουν το όνομα του, πλείστες δε τοιχογραφίες και θαυματουργές εικόνες κοσμούν τους ναούς μας, μέσα στις οποίες και η θαυματουργός εικόνα της Μονής ταύτης που αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για ολόκληρο το Λασίθι, αφού ευλογεί κάθε εισερχόμενο στο Νομό μας, και αποτελεί παγκρήτιο και όχι μόνο προσκύνημα, γιατί ανέρχονται σε χιλιάδες οι προσκυνητές κατ’ έτος που προσέρχονται στην θαυματουργή εικόνα του Αγίου μας για να καταθέσουν τα αιτήματα τους και να τον ευχαριστήσουν για την ταχεία συναντίληψη, την αμέριστη βοήθεια και τα πολλά θαύματα του ακόμα και σε καιρούς πνευματικής κρίσεως και απιστίας”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος είπε: “Αγαπητοί μου αδελφοί, «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος», κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Κι εμείς, που σήμερα πανηγυρίζουμε την αγία μνήμη του τροπαιοφόρου Γεωργίου, καλούμαστε στην κατά δύναμη μίμηση της χριστομίμητης βιοτής, των αρετών του: Της ζωντανής πίστης και μεγάλης αγάπης του στον Χριστό· της στερρής ομολογίας της Πίστης μας· της αγάπης του πλησίον και της ελεημοσύνης των πτωχών αδελφών μας”.

Την ιερά πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Έφη Κοκολάκη-Βελημβασάκη, Δέσπω Καρνιαδάκη και Σπυρίδων Μασσάρος.

 

Back to top button