Ενημέρωση

Χοροστασία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας & Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, στον Εσπερινό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο

   

Ομιλία στην Εορτή των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων

Ρέθυμνο, 27 Οκτωβρίου 2013

 

            Εορτάζει η πολυθαύμαστη πόλη του Ρεθύμνου και η Εκκλησία της απόψε και αύριο την εορτή των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων. Των Αγίων που ετελειώθησαν δι’ αίματος, που πότισαν με το αίμα τους τούτο το μυροβόλο χώμα και αποτελούν εθνική κληρονομιά του τόπου. Των Αγίων που κλέισαν τη Μεγαλόνησο Κρήτη.

Κατ’ αρχάς οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τούτη τη σύναξή μας. Η Εκκλησία πάντοτε, καλλιεργεί την κοινωνική συνοχή. Το έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα, σε καιρούς κρίσεων, δοκιμασιών, πειρασμών, απαράκλητης εθνικής μοναξιάς.

Το γεγονός ότι είμαστε απόψε εδώ, ως λαός του Θεού, ως κοινωνία συναγμένοι σε επιλύχνια ευχαριστία, είναι μία ομολογία που μας ενδυναμώνει, μας στηρίζει, να υπερβούμε τις δοκιμασίες. Θα τις υπερβούμε. Ο Θεός είναι μαζί μας, μας μιλεί, μας ακούει και είναι θαυμαστός εν τοις Αγίοις Αυτού. Αυτό διασαλπίζουν τα χαριτόβρυτα λείψανα, τούτος ο Ναός, που είναι πύλη του ουρανού.

Άγιοι τέσσερις Νεομάρτυρες, Αγγελής, Μανουήλ, Γεώργιος και Νικόλαος.

Τι ήταν οι Άγιοί μας; Τέσσερις νέοι άνθρωποι, μόνοι, απροστάτευτοι, χωρίς πλούτο και κοσμική δύναμη. Έζησαν σε καιρούς δουλείας, σε σκληρό ζυγό, σε ποικίλες αιχμαλωσίες και άντεξαν. Διαφύλαξαν, με πείσμα, την πνευματική τους ελευθερία, την ευγένεια της χριστιανικής πίστεως, κατεφρόνησαν τα θέλγητρα της ζωής, δεν φοβήθηκαν τα φόβητρα των αρχόντων του αιώνος τούτου. Παρέδωσαν πρόθυμα τον εαυτό τους στον θάνατο, για να μαρτυρήσουν τον Ιησού και την Ανάστασή Του. Ποια ήταν η απολογία τους; Είμαστε Χριστιανοί! Και πως τελειώθηκαν; Με το Κύριε Ελέησον.

Οι Άγιοί μας ήταν οι αληθινοί αντιστασιακοί στις δουλικές κατακτήσεις της Μεγαλονήσου. Μη λησμονούμε π&omicron

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button