Ενημέρωση

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Το εσπέρας της Κυριακής 4 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Παραθρονίου στην Ακολουθία του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Σταυρός του Κυρίου είναι εις τους αιώνας «ὁ φύλαξ πάσης τῆς Οἰκουμένης», διότι αυτός γίνεται η πόρτα του Παραδείσου. «Διά του Σταυρού η Βασιλεία του Θεού έρχεται δυναμικά και ανεμπόδιστα να εγκατασταθεί στις καρδιές των «θελόντων σωθήναι». Ας τον αγκαλιάσουμε λοιπόν για να βιώσουμε τη σωτηρία από τώρα ως γεγονός και στην αιωνιότητα ως βέβαιη ελπίδα», ανέφερε.

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης υπεγράμμισε την σπουδαιότητα του Σταυρού του Κυρίου στην απελευθέρωση της Πατρίδος μας από τον Τούρκο κατακτητή: «Οι προπάτορές μας αγκάλιασαν το Σταυρό για να πετύχουν τη σωτηρία και την ανάσταση του Έθνους. Σε όλα τα τοπικά εθνικά σύμβολα που είχαν διάφοροι αγωνιστές του 1821, ο Σταυρός ήταν κυριαρχικά μόνος ή απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε σχετικής παραστάσεως.

Με θλίψη βλέπουμε πάντως να απουσιάζει σήμερα ο Σταυρός από το επίσημο σήμα της επιτροπής του εορτασμού των 200 ετών από το 1821. Είμαι σίγουρος όμως πως δεν έπαψε για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να αποτελεί μέρος της αυτοσυνειδησίας τους. Γιατί γνωρίζουμε καλώς ότι στον Σταυρό του Χριστού και στην Παναγία μας καταφεύγουμε για να νικήσουμε κάθε πολέμιο, ορατό και αόρατο. Στον Σταυρό και στην Εκκλησία καταφεύγει το Έθνος μας για να επιβιώσει και να κατατροπώσει τους εχθρούς του. Γι’ αυτό ας μην σταματήσουμε ποτέ να παρακαλούμε τον  Κύριο μας να σώζει τον λαόν Του και να ευλογεί την κληρονομίαν Του».

Back to top button