Εγκαίνια Λαογραφικού Μουσείου Νεαπόλεως
Κοιτίδα πολιτισμού και κιβωτό διάσωσης αξιών της ιστορίας και των παραδόσεων του Μεραμπέλλου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης επισημαίνοντας ταυτόχρονα την συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας στο Μουσείο αλλά και σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις άλλων φορέων του πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη.
Το νέο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης που μεταστεγάστηκε στο ιστορικό κτήριο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ παρουσία φορέων και πλήθος κόσμου από την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Η τελετή του αγιασμού στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει εκθέματα – κειμήλια της ιστορίας του πολιτισμού της παράδοσης του Μεραμπέλλου έγινε από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσου κ.κ.Γεράσιμο.
Η Υπουργός, ο Περιφερειάρχης, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του ρόλου του νέου μουσείου στην ευρύτερη περιοχή, η δε πρόεδρος της « Πολιτιστικής – Λαογραφικής εταιρείας απάνω Μεραμπέλλου » Μαρία Κωστάκη καλωσορίζοντας αρχές, φορείς και πολίτες είπε ότι, το μουσείο είναι μια συλλογική προσπάθεια καθώς όλα τα εκθέματα της ιστορίας, του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι από προσφορές οικογενειών, κατοίκων του Μεραμπέλλου.
« Με πολύ κόπο και προσπάθειες ετών κατορθώσαμε να στήσουμε το μουσείο που περικλείει την μνήμη του τόπου μας στο πέρασμα του χρόνου συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό εκθεμάτων ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος » ανέφερε η κ. Κωστάκη η οποία ευχαρίστησε την Υπουργό για την παρουσία της, τον Περιφερειάρχη για την παρουσία και τη στήριξή του, ενώ επίσης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στη λειτουργία του Μουσείου, φορείς, υπηρεσίες, εθελοντές και κατοίκους.
«Κάθε φορά που η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στην κατασκευή ενός χώρου πολιτισμού είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και υπερήφανοι.» είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: « Είμαστε βέβαιοι, ότι επιτελούμε το καθήκον μας, τόσο απέναντι στις προηγούμενες γενιές όσο και απέναντι στις επόμενες. Τιμούμε ταυτόχρονα αυτούς που πέρασαν απ΄ αυτόν τον τόπο, αυτούς που δημιούργησαν σε καιρούς δύσκολους, αυτούς που κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική μας υπόσταση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα διαδραστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι νεότεροι, μπορούν εύκολα να ενημερωθούν για την καθημερινή ζωή, τον καθημερινό αγώνα, τον πολιτισμό της καθημερινότητας των προηγούμενων γενεών. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος ρόλος ενός λαογραφικού μουσείου, μιας κοιτίδας πολιτισμού και νεότερης ιστορίας. Το λαογραφικό μουσείο που σήμερα ανοίγει τις πύλες του είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που περικλείει την τοπική μας ιστορία και θα αποτελεί κύτταρο πολιτισμού και προβληματισμού για το μέλλον. Είναι ένας χώρος μνήμης και αυτογνωσίας και μια δυνατότητα διαφορετικής ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουμε στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του τοπικού μας πολιτισμού. Μια προσπάθεια που καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα καθώς βασίζεται σε ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, όπου με άξονα την Περιφέρεια Κρήτης και σε συνεργασία με τους Δήμους, τους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, την τοπική Εκκλησία, τους συλλόγους της κάθε περιοχής, δημιουργούμε ένα νέο ζωντανό πολιτισμικό πυρήνα σε ολόκληρη την Κρήτη.»
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Υπουργό για την παρουσία της και συνεχάρη όλους όσους δούλεψαν για το σχεδιασμό, λειτουργία του μουσείου και ιδιαίτερα τα μέλη και την πρόεδρο της Πολιτιστικής και Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου.
Επίσης ο Περιφερειάρχης ανέφερε συνέχεια της στήριξης της Περιφέρειας στο Μουσείο.
Παράλληλα με τους χαιρετισμούς της Υπουργού, του Περιφερειάρχη, Μητροπολίτη χαιρετισμό απηύθυναν επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο του Μουσείου ο Βουλευτής Μαν. Θραψανιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Κώστας Κοκκίνης και οι άνθρωποι που συνέβαλλαν στη μεταστέγαση διαμόρφωση του Μουσείου Οδυσσέας Σγουρός αρχιτέκτονας και Γιώργος Καφετζάκης μηχανικός.
Ομιλητές στα εγκαίνια ήταν ο Δημήτρης Φιλιππίδης, καθηγητής αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., αναφέρθηκε στο θέμα ‘’ Το μουσείο που έστησε η ΠΛΕΑΜ ‘’ και η καθηγήτρια μουσειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρομάχη Γκαζή η οποία μίλησε με θέμα ‘’ Τα μουσεία στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων : συμμετοχή, βίωμα, ενδυνάμωση.
από anatolh.com