Ενημέρωση

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο

Παρουσία του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και των Σεβασμ. Αγίων Αρχιερέων Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου το εσπέρας, στην κατάμεστη Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλισμένης, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης κυρό Ευγένιο, επί τη συμπληρώσει σαράντα ετών από την προς Κύριον εκδημία του.

Προ της ενάρξεως της εκδήλωσης, που τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε Τρισάγιο στο μνήμα των γονέων του τιμώμενου Αρχιεπισκόπου κυρού Ευγενίου. Εν συνεχεία, ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος τέλεσε επιμνημόσυνο δέηση ενώπιον της προτομής του μακαριστού Πρωθιεράρχου που βρίσκεται έξω από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βουλισμένης.

              

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος καλωσόρισε στην Βουλισμένη, την γενέτειρα του μακαριστού κυρού Ευγενίου, τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, τους Σεβασμ. Μητροπολίτες, τους άρχοντες του τόπου και όλους τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία τους. Στην ομιλία του ο κ. Γεράσιμος ξεχώρισε από την θεοφιλή ζωή και το ένθεο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, που σημάδεψε την ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης, την ψήφιση του νόμου περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας, την επιστροφή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Τίτου από την Βενετία και την ανύψωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κρήτης σε Αρχιεπισκοπή, σε συνδυασμό με την ανύψωση των Επισκοπών της Κρήτης σε Μητροπόλεις, με την Πατριαρχική Πράξη του 1967, γεγονός που ανεβίβασε την Εκκλησία της Κρήτης εις ανωτέρα περιοπήν.

           

Ακολούθησε η ομιλία του Αιδεσ. Πρωτ. Ηλία Βολονάκη, με θέμα: Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Ψαλιδάκης και το λειτουργικό του έργο, την οποία μπορείτε να διαβάσετε, πατώντας εδώ: Ομιλία π. Ηλία Βολονάκη. Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος παρουσίασε στους παρεστώτες ενδιαφέρουσες ανέκδοτες φωτογραφίες από την ζωή και το έργο του μακαριστού κυρού Ευγενίου από το αρχείο που διατηρεί, σχολιάζοντάς τες με τον δικό του ιδιαίτερο, γλαφυρό και παραστατικό τρόπο.

      

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση εκκλησιαστικών ύμνων από την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό την Διεύθυνση του κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Διευθυντού της Σχολής.

   

 

Back to top button