Ενημέρωση

Εκδήλωση τιμής στον Ευάγγελο Τσαγκαράκη, τ. Δικηγόρο

Η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, ο Δήμος Νεάπολης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου θέλοντας να τιμήσουν τον αείμνηστο Ευάγγελο Τσαγκαράκη, τ. Δικηγόρο, συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για τον εκλιπόντα στην οποία έγινε παρουσίαση του πρώτου τόμου των κειμένων του που είχαν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο. Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ένας άνθρωπος που γνώριζε καλά τον ίδιο τον Ευάγγελο, που είχε μιλήσει ώρες επί ωρών μαζί του, που είχαν αναλύσει πολλά ζητήματα με τον ίδιο, κάποιες φορές συμφωνώντας και άλλες διαφωνώντας μαζί του. Κατά γενική ομολογία δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς καλύτερα για τα κείμενα του από τον κ. Γιάννη Δαμιανάκη, πολιτικό μηχανικό και πρώην εκδότη της εφημερίδας «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ», στην οποία ο βαθιά φιλοσοφημένος και στοχαζόμενος Ευάγγελος είχε δημοσιεύσει πολλά και σημαντικά κείμενα.
Μέσα σε 45 λεπτά ο ομιλητής παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της Μεγάλης Παναγίας τον Ευάγγελο Τσαγκαράκη μέσα από τα κείμενα του  και τις πολλές προσωπικές τους στιγμές και συζητήσεις.  Μίλησε για τις ώρες των διαλόγων τους και τις συζητήσεις που γίνονταν στο γραφείο του, ένα γραφείο που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, όπως είπε ο ίδιος ο ομιλητής, ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ένα γραφείο στο οποίο σύχναζαν άνθρωποι της σκέψης και του πνεύματος και γίνονταν συζητήσεις υψηλού επιπέδου.
Πραγματικά δύσκολο το εγχείρημα μέσα σε λίγα λεπτά να παρουσιαστεί το έργο του μέσα από τα κείμενα του που ήταν άρτια τόσο στην σύνταξη όσο και στην χρήση των λέξεων και στο νόημα τους, αρκεί βέβαια να ήταν κάποιος σε θέση να τα καταλάβει. Ο κ. Δαμιανάκης πέτυχε απόλυτα το δύσκολο στόχο του, όπως τουλάχιστον σχολίασαν και άλλοι που γνώριζαν τον κ. Ευάγγελο.
«Το βιβλίο που σήμερα δίδεται στην κυκλοφορία ανθολογεί μια εκτεταμένη αρθρογραφική περίοδο του Ευάγγελου Τσαγκαράκη η οποία έχει απαρχές από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια» είπε ο ομιλητής ξεκινώντας την παρουσίαση και χαρακτήρισε τον τιμώμενο σαν ένα εξαιρετικά μορφωμένο και ώριμο στη σκέψη άνθρωπο, από αυτούς που σπάνια συναντά κανείς.
Ο Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης, στην συνέχεια, μιλώντας για τον τιμώμενο είπε πως επρόκειτο για μια ξεχωριστή προσωπικότητα του τόπου μας που αγαπούσε πολύ τη Νεάπολη  και πάντα, είτε στις ομιλίες του, είτε στις διαλέξεις και στα κείμενα του, μνημόνευε τον τόπο του. Μίλησε ακόμα για την σύζυγό του, κα Κούλα, η οποία στάθηκε στο πλευρό του άξια σύζυγος και τον αγάπησε πολύ, αρχόντισσα την χαρακτήρισε ο κ. Καστρινάκης, αποτελώντας παράδειγμα με το ήθος και την αφοσίωσή της.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, κλείνοντας την εκδήλωση, είπε πως δεν θα άρεσε στον Ευάγγελο αν αυτή η εκδήλωση γίνονταν όταν βρίσκονταν εν ζωή και ότι θα έρχονταν σε πολύ δύσκολη θέση. «Η Εκκλησία μας, ο Δήμος μας τιμούμε ένα πρόσωπο χωρίς ιδιοτέλεια και αυτό θα γίνει και για άλλα πρόσωπα που πρέπει να τιμηθούν» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε με λόγια απλά και συγκινησιακά φορτισμένα στην ανθρώπινη πλευρά του τιμώμενου μιας και ο κ. Δαμιανάκης κάλυψε πλήρως την επιστημονική και φιλοσοφική πλευρά του. Μίλησε για την αγάπη του Ευάγγελου προς την μητέρα του στην οποία χρωστούσε τα πάντα, όπως έλεγε, αν και η ίδια ήταν αγράμματη. Είπε ακόμα ότι ο Ευάγγελος είχε σαν αρχή του τον λόγο, «και Λόγος είναι ο Θεός …έλεγε». Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στα χρόνια που άσκησε τη δικηγορία του αείμνηστος Ευάγγελος σημείωσε ότι «το Δικαστήριο τότε ήταν ένα μεγάλο σχολείο, ένα Πανεπιστήμιο, όπου πήγαιναν οι άνθρωποι για να μορφωθούν. Το Γυμνάσιο μας ήταν τα χρόνια εκείνα σπουδαίο σχολείο, στο οποίο δίδαξαν σπουδαίοι καθηγητές που στη συνέχεια αναδείχθηκαν σε σημαντικούς καθηγητές του πανεπιστημίου. Είχε παιδεία ο τόπος τότε και αυτό ήταν σημαντικό, πολύ». Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του Σεβασμιωτάτου σε μια προσωπική εξομολόγηση του τιμώμενου που του είχε πει ότι «Αν έζησα τόσα χρόνια, το χρωστάω στην Κούλα και στην στοργή της».
Μετά το τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν στους ακροατές αντίτυπα του εκδοθέντος τόμου, την επιμέλεια του οποίου είχαν ο Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης και ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Μαμάκης ενώ το σκίτσο στο εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο κ. Θεμιστοκλής Ματθαιάκης.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button