Ενημέρωση

Εορτή των εν Κρήτη Νεομαρτύρων

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, στη μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων που έδωσαν το αίμα τους για την πίστη του Χριστού κατά τα έτη 1821-1822. Εξαιρέτως η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Επισκόπων της, Ιωακείμ επισκόπου Πέτρας, Ιωακείμ επισκόπου Χερρονήσου και Νεοφύτου επισκόπου Κνωσού, των δύο τελευταίων καταγομένων από την κωμόπολη του Μοχού Πεδιάδος, οι οποίοι είναι και οι προστάτες του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε εις διάκονον τον μοναχό Δαμιανό Κόντε, αδελφό της Ιεράς Μονής Παναγίας Βιδιανής, προέτρεψε δε τον νέο κληρικό να ακολουθήσει τον δρόμο της ιερωσύνης χωρίς να κοιτάζει πίσω και να αφοσιωθεί στο έργο στον οποίο τον κάλεσε ο Θεός.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφερόμενος στο πλήθος των Νεομαρτύρων που αναδείχθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κάνοντας ειδική μνεία στους εορτάζοντες τοπικούς Νεομάρτυρες Επισκόπους.

Προ της Απολύσεως, τιμήθηκε με Εύφημο μνεία και την απονομή επιστήθιου Σταυρού ο αφυπηρετήσας εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως Πρωτ. Εμμανουήλ Λυράκης, ο οποίος επίσης για περισσότερο από τριάντα πέντε έτη διακόνησε στο Γραφείο Γάμων-Διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας ακολούθησε Ιερατική Σύναξη στην παρακείμενη Αίθουσα Ομιλιών του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, όπου συζητήθηκαν θέματα ποιμαντικής και διοικητικής μέριμνας.

Back to top button