Ενημέρωση

Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών ιερέων από την Αυστρία στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

 Αυστριακοί ιερείς στην Κρήτη

του Δημοσιογράφου Νικολάου Τραντά

Επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιούν από την περασμένη Δευτέρα 25 κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, τους οποίους συνοδεύει ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος.

Πρόκειται για μια ομάδα αρχιερατικών επιτρόπων της Καθολικής Αρχιεπισκοπής της Βιέννης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος κ. Dariusz Schutzki, Πολωνός στην καταγωγή. Η περιοδεία αυτή «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Κρήτη» ήταν μια ιδέα και πρόταση του κ. Schutzki προς τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, ο οποίος την έκανε με χαρά αποδεκτή. Εξ’ άλλου ο Μητροπολίτης Αυστρίας είχε επισκεφθεί και πέρυσι την περιοχή μας, συνοδεύοντας πολυμελή αντιπροσωπεία δημοσιογράφων από την Αυστρία, προβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την Κρήτη στην Αυστρία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και ειδικά στην Αυστρία δεν ήταν ιδιαίτερα καλή.
Χθες το πρωί η ομάδα των Καθολικών Ιερέων έγινε δεκτή από το Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο, στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη και κατόπιν συνομίλησε μαζί τους στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο, προσφέροντάς τους το άλμπουμ των εικόνων της Κρητικής Σχολής που έχει εκδώσει η Μητρόπολη. 
Επόμενος σταθμός τους χθες ήταν η Ι. Μονή Κρεμαστών όπου τους υποδέχθηκε η Ηγουμένη Χρυσοστομία με τις μοναχές, ξεναγήθηκαν στους χώρους της μονής, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγιογραφία και τα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα που παρασκευάζουν οι μοναχές χρησιμοποιώντας βότανα κ.α. αγνά υλικά, ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. 
Το μεσημέρι μετέβησαν στο ξενοδοχείο «Blue Palace», στην Πλάκα, όπου η επιχείρηση τους παρέθεσε γεύμα. Παρεκάθισαν οι Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου Τίτος Ταμπακάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Σωτήρης Κρεμαστιώτης.
 
Στα βήματα 
του Αποστόλου Παύλου
Ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι πρόκειται για προσκυνηματικό ταξίδι στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος πέρασε από τους Καλούς Λιμένες. «Ήλθαμε με τους αρχιερατικούς επιτρόπους της Αρχιεπισκοπής Βιέννης, τους κληρικούς δηλαδή που έχουν την ευθύνη για όλες τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής της Καθολικής Εκκλησίας στη Βιέννη. Πρόκειται για μια τεράστια περιφέρεια 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήλθαμε στην Κρήτη για να προσκυνήσουμε τον τόπο απ’ όπου πέρασε ο Απόστολος των Εθνών, αλλά συγχρόνως για να βιώσουμε την αγάπη και τη φιλοξενία των Κρητικών. Να δούμε πώς βιώνουν την πίστη τους. Γίναμε δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και σήμερα από τον Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο. Χαιρόμαστε που αυτή η αγάπη είναι τόσο έντονη. Οι άνθρωποι από την Αυστρία είναι ενθουσιασμένοι. Διαπιστώνουν ότι σε μια περίοδο κρίσεως, οι Κρητικοί με αλληλεγγύη, με αγάπη προς το συνάνθρωπο, μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να πορεύονται προς το μέλλον με αισιοδοξία».
«Ως Μητρόπολη Αυστρίας – πρόσθεσε –  θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες αυτές οι πρωτοβουλίες, για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και στον αυστριακό λαό, το οποίο προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία, γιατί οι Αυστριακοί επηρεάζονται από τον γερμανικό Τύπο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρνητικές δηλώσεις στον Τύπο της Γερμανίας, που αναπαράγονταν από τον αυστριακό Τύπο. Με μια προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια – ήλθαμε ξανά εδώ στην Πλάκα και στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο με δημοσιογράφους – πετύχαμε να έχουμε πολύ θετικά σχόλια με δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Αυστρίας. Οι προσπάθειες αυτές χρειάζονται για να αλλάξουμε το αρνητικό κλίμα και να μας γνωρίσουν από κοντά οι άνθρωποι… Αν κάποιος από την Αυστρία δεν έλθει στον τόπο μας, δεν μπορεί να δει ότι αυτά που λέγονται είναι, ίσως, λάθος. Η μητρόπολη Αυστρίας στηρίζει ή αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες για τις οποίες, ευτυχώς, υπάρχει θετική ανταπόκριση και στήριξη και από παράγοντες και φορείς της Κρήτης που αγαπάνε την Κρήτη.»
 
Διαχριστιανική 
καταλλαγή
Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος δήλωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης της ομάδας των Καθολικών ιερέων στον τόπο μας: 
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας η παρουσία της ομάδας των κληρικών, που επιτελούν ένα λαμπρό έργο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Βιέννης. Είναι μια επίσκεψη πολιτισμού, για να γνωρίσουν τον τόπο μας. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι, ήλθαν για να γνωρίσουν την Εκκλησία μας, τον τόπο μας, την Ελλάδα, την Κρήτη και τον πολιτισμό μας. Χαίρονται για την αμεσότητα αυτή. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ φιλέλληνες, αγαπούν την Ορθοδοξία. Εντάσσονται και στο πλαίσιο της διαχριστιανικής καταλλαγής, της ενότητας των χριστιανών», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η επίσκεψη είναι ακόμη πιο σημαντική, γιατί οι ιερείς αυτοί επηρεάζουν πολύ κόσμο και μιλώντας από τους άμβωνες, θα πουν την άποψή τους στον κόσμο. Η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βιέννη και στην Αυστρία γενικά είναι μεγάλη, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ρωμαιοκαθολικοί. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ καλή από πολλές απόψεις.»
 
Η σημασία της επίσκεψης
 
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός καλωσόρισε το Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο και την ομάδα των Ρωμαιοκαθολικών ιερέων, προσφέροντάς τους από μία τσάντα με έντυπο υλικό και βιβλία που αναφέρονται στην περιφέρεια του Δήμου Αγίου Νικολάου. 
Στη διάρκεια του γεύματος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μητροπολίτες και τους καθολικούς ιερείς, επικεντρώνοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και στην καλή συνεργασία του Δήμου με την τοπική Εκκλησία. 
Ο κ. Ζερβός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Οι συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο Εκκλησιών είναι πολύ σημαντικές. Ειδικά στις μέρες μας, που βλέπουμε το Ισλάμ να προσπαθεί να επεκταθεί επιβαλλόμενο ακόμη και με τη βία, η συνύπαρξη, η συνεργασία και η εξασφάλιση κοινών τόπων μεταξύ  της Ορθόδοξης, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και των λοιπών χριστιανικών δογμάτων είναι, νομίζω, μονόδρομος… Τέτοιες συναντήσεις, συμβάλλουν στην αλληλογνωριμία, στην ανταλλαγή απόψεων που καθιστούν πιο εύκολη την ανάδειξη των στοιχείων που μας ενώνουν ως χριστιανούς. Η Μητρόπολη Πέτρας έχει δείξει ότι το στόχο αυτό τον υπηρετεί σωστά. Ιδιαίτερα θετική είναι η συνεισφορά και της Μητρόπολης Αυστρίας στην υπηρέτηση του σκοπού αυτού, αλλά και της ανάδειξης της Κρήτης και του πολιτισμού μας στην κεντρική Ευρώπη, συνεισφέροντας παράλληλα και στην προβολή του νησιού, που τόσο έχουμε ανάγκη για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος που παράγουμε».
Χθες βράδυ το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη στη Μονή Κεράς και εν συνεχεία δείπνο στη Χερσόνησο. Σήμερα θα μεταβούν στη Γόρτυνα και στους Καλούς Λιμένες, στη Μονή Καλυβιανής και στη Φαιστό. Την Παρασκευή θα μεταβούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στη Μονή Γωνιάς. Θα αναχωρήσουν το Σάββατο με προορισμό τη Βιέννη, αφού επισκεφθούν την Κνωσό.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button