Ενημέρωση

Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Σαμάρα και Σύζρανι (οδοιπορικό, φωτογραφίες α)

 του Ιερομονάχου Αντωνίου, Ιερά Μονή Παναγίας του Καζάν Βίννοβκα

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος επισκέφτηκε την Ι. Μητρόπολη Σαμάρας και Σύζρανι στη Ρωσία μετά από πρόσκληση πρόσκλιση του οικείου Ιεράρχη στο διάστημα 6-12 Ιουνίου 2014, συνοδευόμενος από τον Ουκρανικής καταγωγής διάκονο π. Αλέξιο Μιλούτιν. 

 
Την Παρασκευή 6 Ιουνίου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη υποδέχτηκε πρεσβεία των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας στον αερολιμένα της Σαμάρα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαμάρα και Σύζρανι κ. Σέργιος, υποδέχθηκε τον υψηλό προσκεκλημένο του στην είσοδο του Θεολογικού Σεμιναρίου της Σαμάρα, ενός από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας, μαζί με τη διεύθυνση, τους καθηγητές και τους φοιτητές του και κατευθύνθηκαν στον Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μαρίας, γονέων του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, όπου προσκύνησαν και έγιναν οι επίσημες ανταλλαγές χαιρετισμών. Ακολούθησε γεύμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Σεμιναρίου και το βράδυ ο Σεβαμιώτατος κ. Σέργιος δεξιώθηκε στον Αρχιερατικό Οίκο τον Σεβασμιώτατο κ. Νεκτάριο.
 
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 7 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε τους σημαντικότερους ναούς της Σαμάρα, συνοδευόμενος από ομάδα ιερέων. Επισκέφθηκε τους ιερούς ναούς Αγίου Γεωργίου, Αγίων Πάντων, Αγίου Αλεξίου Μόσχας (πολιούχος της Σαμάρα), Αγίου Νικολάου (εκεί όπου στα σοβιετικά χρόνια τιμωρήθηκε η κοπέλα που χόρεψε με την εικόνα του Αγίου), Αγίων Κυρίλλου και Μαρίας (όπου διοργανώνεται ένα παιδικό κέντρο αναψυχής, που σκοπό έχει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μετά το σχολείο, με δυνατότητα απασχόλησης 1000 παιδιών ημερησίως) και  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τον περίμενε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαμάρα. Από εκεί κατευθύνθηκαν μαζί στην Ιερά Μονή Παναγίας Πορταϊτίσσης, όπου η Ηγουμένη Ιωάννα με τις 70 μοναχές που κοινοβιάζουν εκεί τους υποδέχθηκαν και παρέθεσαν γεύμα. Μετά ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της Μητρόπολης Σαμάρα. Το απόγευμα οι δύο αρχιερείς προεξήρχαν του Εσπερινού και του Όρθρου της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Σαμάρα όπου βρίσκεται η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας. Μετά από το δείπνο που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος κατευθύνθηκε με πλοιάριο στην Ιερά Μονή Παναγίας του Καζάν στα Βίννοβκα, όπου ο Ηγούμενος Αρίσταρχος και οι μοναχοί τον ξενάγησαν στους Ιερούς Ναούς Παναγίας του Καζάν, Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, όπου φυλάσσεται λείψανο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. 
 
Την Κυριακή της Αγίας Πεντηκοστής 8 Ιουνίου, οι δύο Μητροπολίτες με τους μοναχούς και κληρικούς της Μητροπόλεως συλλειτούργησαν στον νεόδμητο Ναό της μονής, επ΄ ονόματι της Αγίας Τριάδος, τον οποίο και εγκαινίασαν πριν τη θ. Λειτουργία. Αμέσως μετά τη θεία Λειτουργία τελέστηκε ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος, όπου οι δύο ιεράρχες ανέγνωσαν τις ευχές της Γονυκλισίας. Μετά το πέρας της Ακολουθίας αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια, παρουσία των αρχών του τόπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μονατηριακού Μουσείου, γεγονός το οποίο κάλυψαν και τα ΜΜΕ στα οποία και παραχώρησαν συνέντευξη οι δύο Μητροπολίτες (ОТЕЦ АЛЕКСЕЙ, ПЕРЕДАЧУ С ИНТЕРВЬЮ ВЛАДЫКИ НЕКТАРИЯ МОЖНО НАЙТИ НА САЙТЕ ТЕЛЕКАНАЛА «ГУБЕРНИЯ» ЗА 9.06). Ακολούθησε συναυλία όπου τραγούδησαν παιδιά από το Κέντρο Παιδικής Αναψυχής και Φοιτητές του Θεολογικού Σεμιναρίου και άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. 
 
Την Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 9 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Πέτρας κ. Νεκτάριος συλλειτουργούσε με τον Σεβασμιώτατο Σαμάρας κ. Σέργιο στον Ιερό Ναό των Οσίων Κύριλλου και Μαρίας στο Θεολογικό Σεμινάριο και το διδακτορικό προσωπικό του Σεμιναρίου. Μετά την Θεία Λειτουργία, έγινε μια μικρή ευχαριστιακή δέηση για το τέλος του ακαδημαϊκού έτους και την αποφοίτηση των Ιεροσπουδαστών καθώς και οι προσφωνήσεις. Ακολούθησε η ξενάγηση στου μουσείο του Σεμιναρίου και η απονομή των πτυχείων στους αποφοίτους τμημάτων Ιερατικών και Μουσικών σπουδών. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας στην αίθουσα εκδηλώσεων απηύθηνε νουθεσίες στους αποφοίτους, τις οποίες τα παιδιά δέχτηκαν με πολλή προσοχή. Μετά από την τελετή έγινε μια μικρή συναυλία από τους φοιτητές και φοιτήτριες και ακολούθησε επίσημο γεύμα. Έπειτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης επισκέφτηκε τα γραφεία της σύνταξης του επισήμου περιοδικού της Μητρόπολης Σαμάρας "Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ" καθώς και την έδρα Παιδαγωγικής του Σεμιναρίου.
 
Την Τρίτη 10 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας κ. Νεκτάριος επισκέφτηκε δύο Μοναστήρια στην αντίπερα όχθη του Βόλγα. Τον συνόδευε εκεί ο Ηγούμενος της Υπερβολγανικής Ανδρώας Ιεράς Μονής του Τίμιου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου, αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος (Σχεστούν) καθώς και ο αρχιτέκτονας κος Γεώργιος (Χαριτόνωφ) που έχει σχεδιάσει τους ωραιότερους ναούς στη Σαμάρα.  Έτσι, στις 10.30 τον Μητροπολίτη υποδέχτηκαν στη Σκήτη του Μοναστηρίου του Τίμιου Σταυρού, που βρίσκεται σε ένα πανέμορφο περιβάλλον στα όρια Ζηγκουλί και που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως. Μετά από μία μικρή δέηση μπροστα στα Ιερά λείψανα του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος έδωσε τις ευλογίες του στον Ηγούμενο και στους αδελφους του μοναστηριού. Μετά την επίσκεψη στη Σκήτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κατέβηκε πρός το Καθολικό. Μετά ο Σεβασμιώτατος κατέβηκε στο χωριό Πόντγκορυ, σε απόσταση περίπου 2 χλμ. όπου βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι εις τιμή του Αγίου Προφήτη Ηλία. Με κωδωνοκρουσίες τον υποδέχτηκε εκεί η Ηγουμένη Νίνα με τις αδελφές της μονής. Ακολούθησε μια δέηση στον προστάτη του Μοναστηρίου και στη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας του Ταμπύνι  και έπειτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο της Γερόντισσας Αναστασίας (Σχεστούν), που ήταν η πρώτη Ηγουμένη του μοναστηριού. Επισκέφτηκε και άλλο ναό αφιερωμένο στο νεομάρτυρα πρεσβύτερο Κωσταντίνο και το παρεκκλήσι της εικόνας της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής. Το απόγευμα ο Μητροπολίτης αναχώρησε για τη Σαμάρα. Το βράδυ μετά το δείπνο στον αρχιερατικό οίκο οι δυο Ιεράρχες επισκέφτηκαν τον μεγαλοπρεπή ναό της του Θεού Σοφίας που χτίζεται στην παραλία του Βόλγα.
 
Την Τετάρτη 11 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου πήγε στη δεύτερη πληθυσμιακά πόλη που τώρα ονομάζεται Τολγιάττι (κάποτε η ονομασία της ήταν Σταυρούπολη, όμως η ονομασία αλλάξε όταν σε εκείνη τη θέση έχτισαν φράγμα κατά πλάτος του Βόλγα και τον ηλεκτροσταθμό, οπότε η παλιά πολη βυθίστηκε κάτω από τον Βόλγα). Εκεί επισκέφθηκε το ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Τον υποδέχτηκε ο εφημέριος πρωθιερέας π. Ουαλέριος, ο οποίος λειτουργούσε ακόμα και στη διάρκεια της Σοβιετική Εποχής. Ακολούθησε η επίσκεψη και ξενάγηση στο Ορθόδοξο Γυμνάσιο  όπου είχε συνάντηση με το διδακτικό προσωπικό. Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στο Ναό της Παναγίας του Καζάν, που ήταν μοναδικός ναός για 700 000 κατοίκους της πόλης στο σοβιετικό καθεστώς. Ακολούθως επισκέφτηκε την Ι.Μονή Αναστάσεως του Κυρίου που βρίσκεται στην άκρη του Βόλγα. Το μοναστήρι βρίσκεται στη πιο υψηλή θέση της παλαιάς πόλης, στα κτήρια του παλαιού νοσοκομείου. Τον Αρχιερέα συνάντησε ο Ηγούμενος αρχιμανδρίτης π. Ερμογένης με την αδελφότητα, ο οποίος τον ξενάγησε στο μοναστήρι. 
 
Την τελευταία μέρα Πέμπτη 12 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαμάρας κ. Σέργιος αποχαιρέτισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκτάριο. Στις 10.30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας συνοδευόμενος από κληρικούς αναχώρησε προς τον αερολιμένα για να επιστέψει στην Ελλάδα.     
  
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button