Ενημέρωση

Ἁγιασμός τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς

 Το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά της αναγνωρισμένης ανώτερης Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΜΠΧ στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Πνευματικού κέντρου της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη.  Παρόν στον αγιασμό ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος ο οποίος κατά γενική ομολογία είναι και η αιτία της λειτουργίας της Σχολής όσο και την Σχολής αγιογραφίας ο αγιασμός της οποίας έγινε την επόμενη Κυριακή 7 Οκτωβρίου.

«Η βυζαντινή μουσική δυστυχώς δεν εκτιμάται όσο θα έπρεπε, στα σχολεία μας αυτή την μουσική θα έπρεπε να διδάσκουν και να είναι η Εθνική μας μουσική. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθεί αυτή η σχολή και να αντέξει στο χρόνο προσφέροντας στους μαθητές της ότι πιο καλό στον χώρο της συγκεκριμένης σπουδής…» είπε μεταξύ άλλων και τόνισε την παρουσία στην διεύθυνση της σχολής του κ. Αντώνη Πλαΐτη που αποτελεί εγγύηση για το επίπεδο των σπουδών ζητώντας από όλους να «εκμεταλλευτούν» την παρουσία του στην Σχολή.

«Είναι μια ευκαιρία στις δύσκολες εποχές που περνάμε να κάνουμε όλοι μας μια μορφή μουσικοθεραπείας και η καλύτερη λύση να ξεφύγουμε από την κατάθλιψη. Ο άνθρωπος του Θεού δεν προσβάλλεται από το δαιμόνιο της κατάθλιψης και για αυτό συνιστώ σε όλους στα σπίτια σας να ακούτε βυζαντινή μουσική, να μπει μέσα σας και θα έχετε μεγάλη ευλογία στην ζωή σας…» είπε ακόμα και μετέφερε στους νέους κυρίως σπουδαστές αλλά και στους παλαιότερους κάποιες σκέψεις του Γεώργιου Αγγελινάρα μέσα από το βιβλίο του «Έκφρασις της ψαλτικής τέχνης» το οποίο και συνιστά σε όλους τους ψάλτες και στους ιερείς να το διαβάσουν. Έχει σημασία είπε ακόμα να μάθουν όλοι ότι υπάρχει αυτή η Σχολή που προσφέρει ανώτατη παιδεία και δίνει πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος.

Να περάσει το μήνυμα σε όλους ότι υπάρχει αυτή η Σχολή, είπε και ευχαρίστησε τον διευθυντή τους καθηγητές τους σπουδαστές και όσους βοηθούν ώστε η Σχολή να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Από την μεριά του ο κ. Πλαϊτης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την στήριξη που προσφέρει στην σχολή, είπε πως το νέο ξεκίνημα γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες για την χώρα μας, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές όμως έχοντας την ελπίδα στον Θεό τον οποίο υμνούμε δεν δειλιάζουμε και συνεχίζουμε το έργο μας. Το επίπεδο των σπουδών εδώ είναι υψηλό και έχει δεχθεί τις διακρίσεις από όλους στην εξεταστική επιτροπή. Ζήτησε την βοήθεια και την στήριξη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και των ενοριών από την στιγμή που πρώτιστα οι ίδιοι είναι οι αποδέκτες των αγαθών αποτελεσμάτων της σχολής.

Τέλος ο ίδιος έδωσε τις ευχές του προς τους σπουδαστές για καλή χρονιά η οποία εξασφαλίζεται χάρης στην προσπάθεια των καθηγητών, της διοικούσας επιτροπής και της γραμματείας της σχολής προκειμένου όλα να λειτουργούν ομαλά.

Κείμενα – Φωτογραφίες: Θάνος Κορομπύλιας

 

Back to top button