Ενημέρωση

Η 198η Επέτειος του Ολοκαυτώματος του Σπηλαίου της Μιλάτου

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Επαναστάσεως των Ελλήνων απέναντι στον οθωμανό κατακτητή και την Εθνική Παλιγγενεσία εντάχθηκε φέτος ο εορτασμός της 198ης Επετείου του Ολοκαυτώματος στο Σπήλαιο της Μιλάτου. Η ηρωική έξοδος εκατοντάδων χριστιανών από το Σπήλαιο τον Φεβρουάριο του 1823 και η μαρτυρική τελείωσή των από τα χέρια των κατακτητών υπήρξε ένα σπουδαίο τοπικό ιστορικό γεγονός αντίστασης που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά.

Ο εορτασμός της Επετείου ξεκίνησε με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Θωμά εντός του Σπηλαίου της Μιλάτου, την Κυριακή του Θωμά 9 Μαΐου, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη η Πατριαρχική Απόδειξις της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επί τω Αγίω Πάσχα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στην ομιλία του σχετικά με την Επέτειο: «Ο Πανάγαθος Θεός μας αξίωσε μέσα στο αναστάσιμο κλίμα να βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά στο Σπήλαιο της Μιλάτου, σε αυτό τον όλβιο τάφο. Διότι πραγματικά ο μαρτυρικός αυτός τόπος του Σπηλαίου συμβολίζει τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου. Μέσα σε αυτή την παλαίστρα αναμετρήθηκαν η ελευθερία και η τυραννία και η τελευταία υπέστη πολλά δεινά.

Μέσα σε αυτό τον τάφο κλείστηκαν οι προπάτορές μας επειδή πίστευαν πρωτίστως στην Ανάσταση του Χριστού. Ζύμωσαν τον τόπο αυτό με το αίμα τους για να διατρανώσουν με αυτό τον τρόπο την Πίστη τους, αλλά και τον κόπο που κατέβαλαν για να ξανακερδίσουν την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την τιμή τους που για αιώνες είχαν χάσει. Προτίμησαν να διατηρήσουν την ιδιοπροσωπία τους, την ταυτότητά τους και όχι να παραδοθούν στον εχθρό.

Αυτό το Σπήλαιο θα μαρτυρεί πάντοτε εις τους αιώνας των αιώνων τη θυσία εκείνων και θα καλεί όλους εμάς να την οσφριστούμε, όπως το πνευματικό έαρ της Αναστάσεως. Οι πρόγονοί μας θα μας καλούν πάντοτε να συνεχίσουμε στα βήματά τους, στα χνάρια τους. Θα μας καλούν πάντοτε να γνωρίσουμε την Ιστορία μας και να διατηρήσουμε την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας. Διότι μόνο έτσι κι εκείνοι αλλά και εμείς θα είμαστε περήφανοι για την πορεία που χαράζουμε ως Έθνος».

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δρ. Εμμανουήλ Μακράκης, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των θυμάτων, υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών πάντων των σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθέντων χριστιανών που προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στους κατακτητές, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Πατρίδος μας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων επί του οστεοφυλακίου των πεσόντων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, την Αντιπεριφερειάρχη επί των Οικονομικών της κ. Μαρία Χαμιωτάκη-Μυλωνάκη, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Χαρίλαο Αλεξάκη και εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Back to top button