Ενημέρωση

Η Εορτή της Ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Σταλίδα.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο μεγάλο γεγονός για την Εκκλησία, την ανάμνηση του οποίου εορτάζουμε σήμερα: την πανηγυρική υποδοχή του ζωομυρίστου και θαυματουργικού σώματος, καθώς και την ανακομιδή και την μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα του Πόντου, όπου ευρίσκετο για 33 ολόκληρα χρόνια μετά την κοίμησή του, στην Κωνσταντινούπολη το έτος 440.

  

Ο ευσεβής λαός της Κωνσταντινουπόλεως υπεδέχθη με ιδιαίτερες τιμές το ιερό λείψανο του Ιερού Χρυσοστόμου, του Διδασκάλου της Οικουμένης, διότι ανεγνώρισε σε αυτό την μεταβλητότητα των νόμων της φύσεως και την ενέργεια των νόμων της χάριτος, όπως συμβαίνει και με τα λείψανα όλων των Αγίων, αφού επετέλεσε άπειρα θαύματα με την επάνοδο του στην Κωνσταντινούπολη.

  

Το μεγαλύτερο θαύμα όμως επετελέσθη όταν ανέβασαν το λείψανό του στον Πατριαρχικό θρόνο. Ο Άγιος τότε σήκωσε την δεξιά του χείρα και ευλόγησε τον πιστό λαό του Θεού, λέγοντας «Ειρήνη πάσι». Γι’ αυτό και την ημέρα αυτή στο Φανάρι δεν χοροστατεί ο Πατριάρχης, αλλά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που ευλογεί μυστικώς δια της σεπτής εικόνος του, η οποία τοποθετείται στον Πατριαρχικό θρόνο.

    

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Κουτουλουφάρι Χερσονήσου.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε σχετικώς με την Εορτή, παρακίνησε δε όλους τους ευσεβείς χριστιανούς να μιμηθούν κατά το δυνατόν τα έργα του Ιερού Χρυσοστόμου και να ακούσουν τις διδασκαλίες του, που μας προτρέπουν να μετανοούμε κάθε μέρα για τα οποιαδήποτε σφάλματά μας, να λάβουμε μια σταθερή απόφαση να μην πράξουμε ξανά την αμαρτία, να έχουμε υπομονή στις θλίψεις και τις στεναχωρίες μας και να ευχαριστούμε πάντοτε τον Θεό όχι μόνο για τις χαρούμενες στιγμές αλλά και για τις δυσάρεστες που επιτρέπει να συμβούν στην ζωή μας, οι οποίες είναι αρκετές το τελευταίο διάστημα και μας επηρεάζουν όχι μόνο ως άτομα, αλλά και ως Εκκλησία και Έθνος.

   

Back to top button