Ενημέρωση

Η Εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου

 Με κατάνυξη και ευλάβεια εορτάστηκε η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης και εφέτος στην Ιερά Μητρόπολή μας. Το εσπέρας της 30ης Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ενοριακό Ναό στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου. Στην ομιλία του ανέφερε:

Ο μήνας Αύγουστος από την πρώτη ημέρα μέχρι και την τελευταία του ημέρα είναι αφιερωμένος στην Παναγία από την εποχή του Βυζαντίου. Οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες και οι Άγιοι Πατριάρχες θέλησαν να αποδώσουν την τιμή και την ευχαριστία σε Εκείνη η οποία εξαιτίας της υπακοής και της καθαρότητός Της έγινε η αιτία της δικής μας σωτηρίας. Εξαιτίας της δικής Της υπακοής και αγνότητας έγινε το κατάλληλο σκεύος, στο οποίο ενοίκησε το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Η Παναγία έγινε η γέφυρα που κατέβασε το Θεό από τον ουρανό, προσφέροντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανέλθουν στον ουρανό. Την υμνολογούμε γιατί έγινε το χρυσό θυμιατήριο, που δέχτηκε μέσα της το πυρ της Θεότητος, έγινε η στάμνα η μυστική, που έφερε το ουράνιο μάνα, όπως ψάλλουμε στους Χαιρετισμούς.

Με ευλάβεια προσκυνούμε την Αγία Ζώνη της, την τελευταία εορτή του έτους, γιατί η 31η Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους. Η Ζώνη της Παναγίας βρέθηκε μετά την Κοίμησή Της και την Μετάστασή Της στους ουρανούς από τον Απόστολο Θωμά. Μετά από πολλές περιπέτειες βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και την αφιέρωσε η αυτοκράτειρα Πουλχερία με τον Μαρκιανό στο Ναό της Παναγίας των Χαλκοπρατείων. Εκεί κατέθεσαν την Τιμία Ζώνη  και την Τιμία Εσθήτα.

Μέχρι σήμερα υπάρχει τμήμα της Αγίας Ζώνης και φυλάσσεται σε ένα από τα είκοσι μοναστήρια του Αγίου Όρους, στη Μονή του Βατοπαιδίου, επιτελώντας θαύματα πολλά. Αναρίθμητοι ασθενείς που επικαλούνται τη χάρη της και προσκυνούν το πολύτιμο αυτό αντικείμενο και ιερό κειμήλιο γίνονται καλά. Πόσοι οι δαιμονισμένοι δεν θεραπεύονται; Πόσοι άτεκνοι δεν αποκτούν παιδιά με τη δική της ευλογία και με τη δική της πρεσβεία; Και όλα αυτά συμβαίνουν όχι εξαιτίας της καθαρότητος μόνο της Παναγίας και της αγνότητος και της υπακοής της, αλλά εξαιτίας του μεγάλου γεγονότος ότι Εκείνη δάνεισε σάρκα στο Θεό για να γίνει άνθρωπος. Εξαιτίας αυτού του δανείου λέγει χαρακτηριστικά ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Χριστός είναι αιώνιος χρεώστης στη Μητέρα Του, γι’ αυτό και πότε δεν της χαλάει χατίρι. Και όπως ψάλλουμε στην παράκληση της, μόνο με ένα νεύμα της, μόνο με μία κίνηση της, μόνο με ένα βλέμμα της ο Χριστός ικανοποιεί όλα τα αιτήματα τα οποία Του προσκομίζει, εφόσον είναι βεβαίως προς σωτηρία  μας …”

 Αμέσως μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε Ιερά Λιτανεία με την συμμετοχή Κερκυραϊκής  Φιλαρμονικής, η οποία είχε προσκληθεί από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό προσήλθαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Αγίας Ζώνης, της Παναγίας της “Φερμαλίνας”, στη Νεάπολη.

Back to top button