Ενημέρωση

Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Το εσπέρας της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στην συνοικία «Σταυρός», πόλεως Αγίου Νικολάου.

   

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στους συμβολισμούς που αποπνέει ο Σταυρός του Κυρίου που υψώνεται σε όλους τους ορθόδοξους ναούς. «Υψώνεται το όργανο του μίσους και της κακίας των Ιου­δαί­ων για τον Χριστό, ο οποίος διήλθε ευερ­γε­τών και ιώμενος τις ασθέ­νειές του, για να μας υπεν­θυ­μίσει το μέ­γεθος αλλά και το με­γα­λείο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Υψώνεται το όργανο της κα­ταδίκης για να μας υπενθυμίσει τη λύ­τρωση και τη σωτηρία που μας χά­ρισε ο εν αυτώ προσπαγείς Κύ­ριος. Υψώνεται το σύμβολο της θυ­σί­ας για να μας υπενθυμίσει την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε στον Χριστό, ο οποίος υπέμεινε την οδύνη, για να απολαύσουμε εμείς τη χαρά· Αυτός που υπέμεινε τους εμπαιγμούς και τους εξευτελι­σμούς, για να απολαύσουμε εμείς την τιμή και τη δόξα· Αυτός που υπέμεινε τον σταυρικό θάνατο, για να απολαύσουμε εμείς τη ζωή. Υψώνεται σήμερα, αδελφοί μου, ο Σταυρός του Χριστού, για να υπενθυ­μί­σει σε όλους τους ανθρώ­πους, πι­στούς και απίστους, ευ­σε­βείς και ασεβείς, ευλαβείς και αδιάφορους περί την πίστη, ότι έχει λόγο και δύναμη που δεν α­φή­νει κανέναν ανε­πηρέαστο».

  

Το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετείχε της Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελης Ρεθύμνου, όπου φυλάσσεται τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Της Τελετής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και εν συνεχεία της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Αρχιερέων Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

   

Τον Θείο Λόγο κήρυξε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεράσιμος, ο οποίος ανέλυσε το χωρίο του αποστολικού αναγνώσματος της ημέρας, όπου ο Απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος στους Κορινθίους αναφέρει: «Ὁ λόγος ὁ τοῦ Σταυροῦ τοῖς μέν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστίν, τοῖς δέ σωζομένοις ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστιν».

«Ο λόγος και η δύναμη του Σταυρού έχουν διαφορετική επίδραση και σημασία από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η επίδρασή του εξαρτάται από τη διάθεση και τη στάση κάθε ανθρώπου. Για όσους αντιμετωπίζουν τον Σταυρό του Κυρίου όπως τον αντιμετώπιζαν οι Ιουδαίοι της εποχής Του, όπως τον αντιμετωπίζουν οι διώκτες και αρνητές του χριστιανισμού σε κάθε εποχή, είναι μωρία και σκάνδαλο· διότι ο εγωισμός δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν το μεγαλείο και το αληθινό νόημα της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, Εκείνου που απαλλάσσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους».

Περατώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ο Σταυρός ομιλεί στους ανθρώπους με τη δύναμη της θυσίας και της αγάπης του Χριστού. Ομιλεί στις ψυχές των ανθρώπων που είναι ανοιχτές και χωρίς προκαταλήψεις· ομιλεί και καλεί τους ανθρώπους να κάνουν τη θυσία για τον Θεό και τον αδελφό τους πράξη στη ζωή τους· τους καλεί να αντλήσουν δύναμη Θεού για να προσχωρήσουν στα ίχνη του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού. Ας ανοίξουμε λοιπόν τ᾽ αυτιά μας για να ακούσουμε τον λόγο του Σταυρού».

  

Back to top button