Ενημέρωση

Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Το Σάββατο 30 Ιουνίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ιδιαιτέρως το θαυματουργικό έργο των τιμωμένων Αγίων, που θεραπεύουν, όπως ανέφερε, άπαν το πλήθος των νοσούντων που προστρέχει με πίστη στη χάρη τους, καθώς είναι Άγιοι φιλεύσπλαχνοι, όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Είναι ευλογία, λοιπόν, για εμάς τους χριστιανούς, να τιμούμε τους Αγίους αυτούς, όχι αναμένοντας αδρανείς την οποιαδήποτε θεραπεία, αλλά προσπαθώντας να τους μοιάσουμε στην πίστη και την αγάπη τους προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Διότι αυτές είναι οι αρετές που προσέλκυσαν την εύνοια του Θεού και τους προίκισαν με το χάρισμα της ιάσεως ψυχών τε και σωμάτων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους δοκιμαζόμενους ασθενείς αδελφούς μας, καθώς και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

 

Την Κυριακή 1 Ιουλίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στη Μίλατο.

 

Τον θείο λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. κ. Νικόδημος Κατρίνης, λέγοντας πως οι άνθρωποι πολλές φορές ξεχνούμε την ύπαρξη και τις ευεργεσίες του Θεού στη ζωή μας και συνεχώς εκδιώκουμε τον Χριστό. Αυτή τη στάση κράτησαν και οι Γεργεσηνοί, οι οποίοι, όπως μας λέγει το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο της ημέρας, αν και πληροφορήθηκαν το μέγα θαύμα που έκανε ο Χριστός και είδαν την θαυμαστή θεραπεία των δυο δαιμονιζομένων, σαν άπιστοι και αναίσθητοι που ήτο, δεν συγκινήθηκαν, δεν πίστεψαν. Αντιθέτως, όλοι μαζί ζήτησαν από τον Χριστό να φύγει από τα σύνορά τους.

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι ζουν άτακτη ζωή, που προσκρούει στο θέλημα και το νόμο του Θεού, αισθάνονται απέχθεια για τη ζωή της αγιότητας. Δεν την θέλουν ούτε για τον εαυτό τους, αλλά και προσπαθούν απεγνωσμένα να την διώξουν και από τους οικείους τους, γιατί η ύπαρξη της κατά Θεώ ζωής έρχεται αντιμέτωπη με την συνείδησή τους.

Ολοκληρώνοντας το λόγο του είπε: “Ο φιλάνθρωπος και πάνσοφος Ιησούς προσπαθεί να μας απαλλάξει από την αγωνία, τη μέριμνα και την ανασφάλεια. Προσπαθεί να μας πείσει ότι η δική Του πρόνοια και αγάπη είναι εκείνες που μας φροντίζουν παντού. Και φέρνει παραδείγματα από τη ζωή, τη φύση και από τον ίδιο τον εαυτό μας, θέλοντας να μας πει πως ο νους και η καρδιά του ανθρώπου είναι φως. Φως που φωτίζει και οδηγεί τον άνθρωπο κοντά στον Θεό και μέσα στον Παράδεισο”.

 

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε τον Αγιασμό, επί τη ενάρξει του μηνός Ιουλίου.

Back to top button