Ενημέρωση

Η Εορτή των Αγίων Δέκα Μαρτύρων

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, στο πανηγυρίζον νότιο κλίτος του ναού που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων ενδόξων Δέκα του Χριστού Μαρτύρων. Εν συνεχεία, ετελέσθη η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου.

 

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου το πρωί, ανήμερα της Εορτής, ετελέσθη Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, που ευρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Γόρτυνας στη Μεσσαρά Ηρακλείου. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συνιερουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Επίσης έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και πολλοί Εφημέριοι της περιοχής.

Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. κατόπιν προτροπής του Σεβασμ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Μακάριο για την πρόσκληση να συμμετάσχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανήγυρη του ναού μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το μαρτύριο των Δέκα Κρητών Αγίων, επισημαίνοντας ότι «προέρχονταν όχι μόνο από την αρχαία Γόρτυνα, έδρα του Αποστόλου Τίτου και των διαδόχων του Αρχιεπισκόπων της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά και από άλλα σημεία της Μεγαλονήσου, γι’ αυτό και η πανήγυρη αυτή είναι μια παγκρήτια εορτή, όπως μαρτυρεί και η παρουσία των τεσσάρων Αρχιερέων από τα Χανιά έως και την Ανατολική Κρήτη. Οι άγιοι Πόμπιος, Ευάρεστος, Σατορνίνος, Ζωτικός, Βασιλείδης, Θεόδουλος, Εύπορος, Γελάσιος, Ευνικιανός και Αγαθόποδας με το θαυμαστό μαρτύριό τους εδραίωσαν τον χριστιανισμό στην Κρήτη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η Εκκλησία των Μαρτύρων».

Όπως ακόμα υπογράμμισε, ο ναός είναι κτισμένος πάνω στον τόπο μαρτυρίου των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, που είχαν μέσα του ζωντανή την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τη Χάρη του Θεού, γι’ αυτό και δεν δείλιασαν ούτε στιγμή στις υποσχέσεις που δέχθηκαν για να θυσιάσουν στα είδωλα, αλλά με μοναδική γενναιότητα, υποδειγματική αποφασιστικότητα και καρτεροψυχία ομολόγησαν την πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό και υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο για τη δόξα Του.

Back to top button