Ενημέρωση

Η Εορτή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 9 Απριλίου, το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που ετελέσθη στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Πλάκα Μεραμβέλλου.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του προς τους ευλαβείς χριστιανούς που παρευρέθησαν στην Ακολουθία, σκιαγράφησε την προσωπικότητα των τιμώμενων Αγίων και αναφέρθηκε στη σημασία της Αναστάσεως του Κυρίου για την ζωή μας.

Ήρθαμε απόψε σε τούτο το ναό για να δοξάσουμε τον Αναστάντα Κύριο, καθώς ολόκληρη η Διακαινήσιμος Εβδομάδα λογίζεται ως μία ημέρα: η ημέρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως. Δευτερευόντως, ήρθαμε για να τιμήσουμε τους νεοφανείς Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, οι οποίοι μαρτύρησαν λίγο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1460. Οι Άγιοι αυτοί είναι τόσο πολύ αγαπητοί εξαιτίας των πολλών θαυμάτων που επετέλεσαν και συνεχίζουν διαρκώς να επιτελούν. Δεν ήταν τίποτε άλλο από αναστημένοι άνθρωποι και γι’ αυτό μπόρεσαν να γίνουν Άγιοι. Είναι δηλαδή φίλοι του Χριστού, που ικανοποιούν τα αιτήματα όλων των ανθρώπων που προσεύχονται σε αυτούς.

Για να αναστηθούμε όμως, αγαπητοί μου αδελφοί”, συνέχισε, “θα πρέπει πρωτίστως να σταυρωθούμε, γιατί Ανάσταση χωρίς Σταυρό δεν υπάρχει. Όταν μιλάμε για σταύρωση, εννοούμε ότι ως Χριστιανοί που πιστεύουμε στον Αναστάντα Κύριο οφείλουμε να σταυρώσουμε τα πάθη μας, τις αμαρτίες μας και καθετί που μας απομακρύνει από τον Θεό. Αυτό θέλει αγώνα πολύ, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα της ζωής μας και να ζήσουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Γιατί πολλές φορές εκλαμβάνουμε την Ανάσταση ως εορτή, όμως ο Χριστός δεν έχει ανάγκη από τις δικές μας εορτές και τιμές προς Αυτόν, εμείς έχουμε ανάγκη από Αυτόν. Γι’ αυτό θα πρέπει η Ανάσταση να γίνει βίωμά μας, τρόπος ζωής.”

Τελειώνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε όλη η πορεία της ζωής μας να είναι αναστάσιμη, χαρούμενη και αληθινή.

Back to top button