Ενημέρωση

Η Εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Το εσπέρας της Δευτέρας 8 Μαρτίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη Λατσίδα.

Στην ομιλία του περί της Εορτής προς τους λιγοστούς ευσεβείς χριστιανούς που προσήλθαν εξαιτίας της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία σε έναν τόπο από το να υπάρχουν θυσιαστήρια, όπου τιμούμε τους μάρτυρες της Πίστεως, πολλώ μάλλον δε όταν τιμώνται μάρτυρες περισσότεροι του ενός. Τα σαράντα γενναία παλικάρια που τιμούμε σήμερα σε αυτό το γραφικό εκκλησάκι, ούτε δείλιασαν, ούτε δίστασαν να δώσουν τα πάντα για την αγάπη του Χριστού.

Οι γενναιόφρονες αυτοί μάρτυρες του Χριστού, όπως ακούμε στα τροπάρια του Εσπερινού, έτρεχαν αγαλλόμενοι προς τα βασανιστήρια, διότι τα έβλεπαν ως έπαθλα. Και τα θεωρούσαν όντως έπαθλα διότι δεν περιορίζονταν μονάχα στη φυσική όραση, σε αυτό που αντιλαμβάνονταν με τα φυσικά τους μάτια, αλλά είχαν και πνευματική όραση, με την οποία έβλεπαν τον Χριστό να κρατάει τα φωτοστέφανα πάνω από την κρυώδη λίμνη της Σεβάστειας. Κυριευμένοι από την πίστη τους προς τον Χριστό, φωτισμένοι και χαριτωμένοι από την αλήθεια και το έλεος του Κυρίου είχαν αντιληφθεί ότι παρά τα βασανιστήρια, παρά το κρύο, παρά την ψυχική οδύνη που πέρασαν τη βραδιά του μαρτυρίου τους, η ανταμοιβή και ο αγώνας τους θα ήταν μεγάλος».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του τόπου και της Πατρίδος μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, από την χρονιά που οι προπάτορές μας αγωνίστηκαν και κήρυξαν την έναρξη της επαναστάσεως για να απελευθερώσουν την Πατρίδα μας από τους Αγαρηνούς: «Οι ήρωες της Επαναστάσεως είναι γνήσιοι αγωνιστές και υπερασπιστές της Πίστεως, διότι αν ήθελαν περιουσίες, χρήματα και άνεση στη ζωή τους θα μπορούσαν να αλλαξοπιστήσουν και να τα έχουν. Όμως εκείνοι υπέμειναν τον καύσωνα και το βάρος της σκλαβιάς και δεν αρνήθηκαν την Πίστη τους.

Όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μίλησε στην Ακρόπολη στους μαθητές του Βασιλικού Γυμνασίου των Αθηνών, τους τόνισε ότι εμείς πήραμε τα όπλα πρώτα για την Πίστη και ύστερα για την Πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί αγωνίστηκαν λοιπόν για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος της Πατρίδας μας να λατρεύει ελεύθερα τον αληθινό Θεό».

Κατακλείοντας, ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανέφερε: «Σήμερα ζούμε σε μια εποχή που προσπαθούμε να απαξιώσουμε τα πάντα· και τους μάρτυρες της Πίστεως, αλλά και τους μάρτυρες της Πατρίδος μας. Η προσπάθεια αυτή είναι συστηματική όχι μόνο από ανθρώπους αδαείς, αλλά και από ανθρώπους που κατέχουν έδρες στα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας οι οποίοι προσπαθούν να προβάλλουν τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες των ηρώων. Δεν μπορεί βεβαίως κανείς να αμφισβητήσει ότι οι ήρωες ήταν κι αυτοί άνθρωποι με όλα τα λάθη, τα πάθη, τις αδυναμίες και τις αστοχίες τους. Όμως εκείνο για το οποίο εμείς τους τιμούμε και τους έχουμε ως πρότυπα είναι επειδή αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, να μπορούμε να λατρεύουμε τον αληθινό Θεό και να ζούμε χωρίς την καταπίεση και χωρίς το βάρος στο λαιμό μας κανενός.

Γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να γνωρίσουμε όλους αυτούς τους μάρτυρες της Πίστεως και της Πατρίδος μας, ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε σε όλους εκείνους που με δόλο προσπαθούν να τους απαξιώσουν. Έπειτα κι εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πρότυπο και το παράδειγμά τους με την ίδια ορμή, με την ίδια βεβαιότητα, με την ίδια πεποίθηση ότι διά της αναστάσεως και της αληθινής Πίστεως μπορούμε να καταστούμε ελεύθεροι και αληθινοί άνθρωποι. Γιατί είναι δύσκολο κάποιος να πηγαίνει και να ρίχνεται στη μάχη με κίνδυνο της ζωής του. Αυτό το κάνει μόνο κάποιος που πιστεύει στην Ανάσταση του Κυρίου, το κάνει μόνο αυτός που πιστεύει στην αιώνια ζωή που κηρύσσει η Εκκλησία μας. Αυτός τότε θυσιάζει και τον εαυτό του για να μπορεί και να την κερδίσει, αλλά και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν και να χαίρονται τα αγαθά που ο Θεός τόσο πλουσιοπάροχα σκόρπισε σε κάθε μεριά της Οικουμένης».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 9 Μαρτίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον εν λόγω Ιερό Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στον μαρτυρικό βίο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, οι οποίοι αψήφησαν τον θάνατο ομολογώντας με παρρησία την αληθινή Πίστη.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του χριστιανισμού, ακόμη και μέχρι τις μέρες μας, μαρτυρούν άνθρωποι για την αγάπη του Χριστού. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έχουμε τους νεομάρτυρες αλλά και τους εθνομάρτυρες, οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν μονάχα για την Πατρίδα αλλά ομολόγησαν, διώχθηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την αληθινή Πίστη», επεσήμανε και προσέθεσε: «Οι μάρτυρες είναι εκείνοι που μας δείχνουν τον δρόμο και της δικής μας ζωής ως χριστιανών. Διότι μάρτυρας σημαίνει ομολογώ την πίστη μου και είμαι έτοιμος να αποδεχθώ την κάθε δοκιμασία και δυσκολία, ακόμη και να δώσω τη ζωή μου για την Πίστη προς τον αληθινό Θεό».

Στο πέρας του λόγου του ο σεπτός Ποιμενάρχης ευχήθηκε οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες να μας αξιώσουν να διέλθουμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή που βρίσκεται επί θύραις, ακολουθώντας το δικό τους αγωνιστικό φρόνημα και με τις πρεσβείες τους, να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, ώστε ελεύθεροι πια να προσερχόμαστε στις Εκκλησίες και να λατρεύουμε τον Πανάγαθο Θεό και τους Αγίους.

Back to top button