Ενημέρωση

Η Εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη Λατσίδα.

    

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς πιστούς, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον μαρτυρικό βίο των Αγίων εν Σεβαστεία Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, οι οποίοι ως ανώτεροι αξιωματικοί του ρωμαϊκού στρατού διακρίθηκαν για τα ένδοξα κατορθώματά τους εναντίον των εχθρών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και ιδιαιτέρως εναντίον των Γότθων, επικαλούμενοι πάντοτε τη δύναμη και την προστασία του Χριστού. Και όταν εκλήθησαν να Τον αρνηθούν βρέθηκαν αντιμέτωποι με οδυνηρό μαρτύριο, το οποίο υπέμειναν διατηρώντας σταθερή την πίστη τους, γι’ αυτό και ο Θεός τους χάρισε τα αμαράντινα στεφάνια της δόξης.

  

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι στην αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας προτρέπει να μιμηθούμε το φωτεινό παράδειγμα των τιμώμενων Αγίων, μαρτυρώντας πάντοτε τον Χριστό ως αληθινό Υιό και Λόγο του Θεού, αγωνιζόμενοι ασκητικώς. Μας καλεί να αντιμετωπίζουμε κάθε δοκιμασία και θλίψη της ζωής μας με πίστη, αγάπη, υπομονή, προσευχή και ελεημοσύνη. Μας παροτρύνει δε να ακολουθήσουμε μια ευπρόσδεκτο και αληθινή νηστεία, τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν είναι μόνο η αποχή από τις τροφές, αλλά και η εγκράτεια της γλώσσης, η αποχή του θυμού και η καταστολή των παθών που καταδυναστεύουν και τυραννούν την ψυχή και το σώμα μας. Διότι τότε μόνο θα μπορέσουμε να βαδίσουμε στο δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.

  

Το Σάββατο 9 Μαρτίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

            

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο της μακαριστής Πρεσβυτέρας του Αιδεσ. Πρωτοπρ. Ευάγγελου Παχυγιαννάκη, επί τη συμπληρώσει ενός έτους από της κοιμήσεώς της.

    

Back to top button