Ενημέρωση

Η Εορτή των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης

Το εσπέρας της Πέμπτης 20 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή «Σταυρός», πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στην ομιλία του περί της Εορτής: «Η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει δύο μεγάλους Αγίους, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την μητέρα του Αγία Ελένη, τους οποίους πάντοτε βλέπουμε να απεικονίζονται μαζί κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου. Οι πρώτοι αυτοί χριστιανοί βασιλείς στήριξαν τη βασιλεία τους στον Τίμιο Σταυρό. Δεν κρατούν τον Σταυρό, αλλά κρατούνται από τον Σταυρό. Αυτό κάνουμε σήμερα και οι χριστιανοί· κρατούμαστε από τον Σταυρό, Τον φέρουμε στο στήθος μας και σημειώνουμε το σημείο του Σταυρού στο πρόσωπο και στο σώμα μας για να κρατηθούμε από αυτόν, για να μας διαφυλάξει, για να μας σκεπάσει με την αήττητο και ακατάληπτο δύναμή του.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος στήριξε τη βασιλεία του στον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου γιατί είχε μία θεοσημία. Πολύ πριν γίνει μονοκράτορας σε ανατολή και δύση, είδε μέρα-μεσημέρι στον ουρανό το σημείο του Σταυρού και δίπλα την επιγραφή «Εν τούτω νίκα». Εκείνη η μέρα έμελε να αλλάξει ολόκληρη η ζωή του και επειδή ήταν άνθρωπος χαρισματικός, με το παράδειγμά του αλλά και με την διακονία του ως αυτοκράτορας άλλαξε ολόκληρη την Οικουμένη. Γι’ αυτό και η ιστορία τού δίνει τον τίτλο «Μέγας»· λίγοι είναι εκείνοι που φέρουν αυτό τον τίτλο.

Είναι ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας, είναι εκείνος ο οποίος, έχοντας συνείδηση, σταματάει τους διωγμούς κατά των χριστιανών. Με το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313, το διάταγμα της ανεξιθρησκίας, έδωσε το δικαίωμα σε όλους τους ανθρώπους να πιστεύουν σε όποιον θεό θέλουν και να λατρεύουν όποιον θεό επιθυμούν ελεύθερα. Έτσι η Εκκλησία των χριστιανών βγαίνει από τις κατακόμβες και ανεβαίνει στους ναούς.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος έκανε πολλά υπέρ της Εκκλησίας. Το 325 συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, η οποία καταπολέμησε την αίρεση του Αρείου. Διότι σκεφτόταν ότι αν ήθελε να διατηρήσει την ενότητα της αυτοκρατορίας, θα έπρεπε να στηριχθεί στους αληθινούς και γνήσιους χριστιανούς. Η Σύνοδος αυτή θέσπισε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως που απαγγέλουμε σε κάθε Θεία Λειτουργία και σε πολλές άλλες Ακολουθίες. Διαφύλαξε λοιπόν την Ορθόδοξη Πίστη, συγκροτώντας την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Ήταν άνθρωπος δίκαιος που προσπάθησε με κάθε τρόπο να περισώσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων της αυτοκρατορίας. Θέσπισε την κυριακάτικη αργία για να μπορούν όλοι οι χριστιανοί να εορτάζουν ανεμπόδιστα στις εκκλησίες τον Αναστάντα Κύριο. Κι εμείς σήμερα θέλουμε να καταργήσουμε αυτή την αργία. Όλοι διαμαρτύρονται ότι κανείς δεν εργάζεται, ότι κανείς δεν έχει δουλειά, θέλουν όμως να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές. Την ασέβειά μας, αγαπητοί μου αδελφοί, θα την πληρώσουμε κάποια στιγμή γιατί δεν θέλουμε να αφιερώσουμε ούτε μία ημέρα στη λατρεία του αληθινού Θεού, που φέρνει την ελπίδα και την αισιοδοξία στη ζωή μας.

Έχοντας βαθιά επίγνωση, απεκδύθηκε τα αυτοκρατορικά ενδύματα και βαπτίσθηκε χριστιανός. Κατέργησε όλες τις τιμές που αποδίδονταν στο πρόσωπο του αυτοκράτορα, ο οποίος μέχρι τότε λογιζόταν ως θεός. Με τους νόμους που θεσπίζει, με τα γράμματα που διδάσκει, με την ελληνική γλώσσα που αφήνει να μεγαλουργήσει, διετήρησε το πνεύμα της Αθήνας ως προς τη δημοκρατία και την ελευθερία, το πνεύμα της Ιερουσαλήμ ως προς τη χριστιανική ζωή και πίστη και το πνεύμα της Ρώμης ως προς τους νόμους και την οργάνωση του κράτους. Είναι επίσης αυτός που θεμελιώνει την ενωμένη Ευρώπη που καμαρώνουμε σήμερα όλοι εμείς και που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποδομήσουμε.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ανταποκρίθηκε στο αίτημα της μητέρας του, της Αγίας Ελένης, να την στείλει στα Ιεροσόλυμα, όπου και βρίσκει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μετά από πολλές θυσίες και πολλές δοκιμασίες. Έπειτα, η Αγία Ελένη, αφού κτίζει ναούς –τις Βασιλικές της Γεννήσεως και της Αναστάσεως– μεταφέρει τον Τίμιο Σταυρό στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτούς τους δύο μεγάλους ισαποστόλους και θεόπτες Αγίους που στερέωσαν την Εκκλησία εορτάζουμε σήμερα. Και ήρθαμε σήμερα εδώ για να τους τιμήσουμε, να προσευχηθούμε και να τους παρακαλέσουμε να πρεσβεύουν πάντοτε στον Αναστάντα Κύριο για όλους εμάς, να μην μας εγκαταλείπουν και να μας αφήνουν μόνους. Βλέπουν τις δοκιμασίες, τους πειρασμούς, τις θλίψεις και τις ανάγκες μας. Εκείνο που περιμένουν από εμάς είναι η καθαρή καρδιά και η υπόσχεση ότι θα προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις κατά το ανθρώπινον να τους μοιάσουμε, να ακολουθήσουμε τα βήματά τους, να αγαπήσουμε δηλαδή με όλη την ψυχή και την καρδιά τον Κύριο και να πιστεύσουμε στην Ανάστασή Του. Γιατί η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο θαύμα όλων των εποχών, το θαύμα που γεννάει τους Αγίους και όλα τα άλλα θαύματα του κόσμου –και αν πιστεύσουμε στην Ανάστασή Του, τότε η ζωή μας θα είναι χαρούμενη, αισιόδοξη και ειρηνική».

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ελούντας.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη στο θεάρεστο έργο των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης, της βασιλικής αυτής δυάδας που συνέβαλε τόσο στην στερέωση του Χριστιανισμού και την ενίσχυση της Ορθοδοξίας, όσο και στον διά πληθώρας μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Back to top button