Ενημέρωση

Η Εορτή των εν Κρήτη Αγίων Δέκα Μαρτύρων

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Δέκα Μαρτύρων στον Κουδουμαλιά Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του επεσήμανε πως οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες, που έζησαν στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, είναι το μεγαλύτερο δώρο που προσέφερε η Εκκλησία της Κρήτης στον Γεννηθέντα Κύριο, διότι το τίμιο αίμα τους που προσέφεραν στον Θεό καθάρισε την Κρήτη από κάθε μορφής ειδωλολατρία και έδωσε ώθηση στην εξάπλωση του Χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης σε ολόκληρο το νησί. Εν συνεχεία, ανέλυσε το νόημα της ιστορικής ιεράς εικόνος των Αγίων Δέκα που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό, η οποία απεικονίζει στο μέσον της τον πρώτο Επίσκοπο της Εκκλησίας Κρήτης, τον Απόστολο Τίτο, μαθητή του Αποστόλου Παύλου, να κρατά το Ευαγγέλιο του Χριστού και γύρω από αυτόν εικονίζονται οι Άγιοι Δέκα, οι μαργαρίτες του Χριστού, τα κλήματα της αμπέλου που καλλιέργησε ο Απόστολος Τίτος, ως πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας Κρήτης.

     

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε πως ο Χριστός σήμερα ζητάει από εμάς, όπως και στην περίπτωση των Αγίων Δέκα, μια ανάλογη μαρτυρία, δια της πίστεως και της αγάπης μας: τη μαρτυρία ότι Αυτός είναι ο αληθινός Θεός, που με την Γέννησή Του κατήλθε στη γη για να μπορέσει ο άνθρωπος να ανέβει στον ουρανό.

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, το βόρειο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στους Αγίους Δέκα Μάρτυρες.

                

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος τόνισε ότι η Εκκλησία της Κρήτης με την Εορτή των Αγίων Δέκα Μαρτύρων προερτάζει λαμπρώς την μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων, διότι το μαρτύριό τους διατρανώνει σε ολόκληρη την οικουμένη την αγάπη και την πίστη τους στον Ένα και αληθινό Θεό, που με την ενανθρώπηση του Υιού Του άνοιξε σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος τον δρόμο προς την Βασιλεία των Ουρανών.

  

Back to top button