Ενημέρωση

Η Εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου

Με λαμπρότητα πανηγύρισε και φέτος η κωμόπολις των Μαλίων τον Πολιούχο και Προστάτη της, τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο.

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στα Μάλια, παρουσία του Δημάρχου κ. Ιωάννη Μαστοράκη και Αντιδημάρχων του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ομίλησε στο ευσεβές εκκλησίασμα για τον λαοφιλή μεγάλο στρατηλάτη Άγιο Δημήτριο, τον οποίο τιμά ιδιαιτέρως όχι μόνο η πατρίδα του, η Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, καθώς πολλοί ναοί είναι αφιερωμένοι στην χάρη του. “Ο Άγιος Δημήτριος”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, “είναι τόσο προσφιλής στους χριστιανούς διότι αγάπησε τον Χριστό με όλη την καρδιά και την ψυχή του”, επεσήμανε δε τον ένθερμο ιεραποστολικό του ζήλο, με την δημιουργία της χριστιανικής καταφυγής, ενός σχολείου όπου μάζευε παιδιά κοντά του και τους κατηχούσε στην αληθινή πίστη. Η δράση του αυτή, η οποία έγινε ευρέως γνωστή στον χριστιανικό κόσμο της εποχής του, ήταν η αρχή του μαρτυρικού τέλους του, διότι απεκαλύφθη στους ειδωλολάτρες η χριστιανική του ιδιότητα.

  

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του, παρακαλώντας τον Άγιο Δημήτριο, που δίδει παρηγοριά και ελπίδα σε όποιον άνθρωπο του τη ζητήσει, να μεριμνήσει για την σωτηρία των ψυχών μας, για την πρόοδο των οικογενειών μας, για την ψυχική και την σωματική μας υγεία, αλλά και για την προστασία της πατρίδος μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς από ποικίλους εχθρούς.

Προ της απολύσεως της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου στα κεντρικά σημεία της κωμοπόλεως, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ηρακλείου και μαθητών και εργαζομένων του Γυμνασίου και Λυκείου Μαλίων, ενδεδυμένων με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές.

   

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο χωριό Άγιος Γεώργιος Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους ευσεβείς πιστούς, υπογραμμίζοντας από τον βίο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου τα θεία χαρίσματά του –τον ζήλο, την ανδρεία, την τιμιότητα και την σοφία του– χάρη στα οποία διακρίθηκε, σε ηλικία 20 μόλις χρόνων, σε στρατάρχη της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Εν συνεχεία ανεφέρθη στα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη, τα οποία όμως υπέμεινε καρτερικά και χωρίς φόβο εξαιτίας της απεριόριστης αγάπης του προς τον αληθινό Θεό και τους πλησίον του, ενώ εξήρε το θαυμαστό κατηχητικό του έργο.

  

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να ομοιάσουν με τον Άγιο Δημήτριο στη σταθερότητα και την καθαρότητα της πίστης του προς τον Χριστό, την οποία, όπως είπε, “οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επερχόμενες γενεές”. Καταλήγοντας, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ο Άγιος Δημήτριος να μας ευλογεί, να μας προστατεύει, να μας αγιάζει και να μας φωτίζει να βαδίζουμε στο δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.

Back to top button