Ενημέρωση

Η Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, το βόρειο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.

            

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λιμένος Χερσονήσου και τους ευσεβείς χριστιανούς ανεφέρθη στο σεπτό πρόσωπο του ενός εκ των τριών προστατών της Παιδείας μας, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, στον οποίο η Αγία μας Εκκλησία έδωσε το προσωνύμιο «Θεολόγος». Ο Άγιος Γρηγόριος είναι Τριαδικός Θεολόγος διότι, όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, κεντρική διδασκαλία σε κάθε του λόγο αποτελεί το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος, στο όνομα της οποίας πρέπει κάθε πιστός να προσκυνά, διότι αυτή είναι η ομολογία της αληθινής Πίστεως.

  

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στις αρετές του τιμώμενου Αγίου, την φιλομάθεια και την επιμέλειά του στα γράμματα, χάρη στις οποίες σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα καταφέρνοντας τοιουτοτρόπως να μεταλαμπαδεύσει μαζί με τον Μέγα Βασίλειο τα δόγματα της Ορθοδόξου Πίστεως στον ελληνικό κόσμο, χρησιμοποιώντας τους όρους της ελληνικής φιλοσοφίας, στους οποίους έδωσαν διαφορετικό περιεχόμενο. Και υπεγράμμισε πως ολόκληρη η Β’ Οικουμενική Σύνοδος στηρίζεται στην δική του θεολογία, χάρη στην οποία συμπληρώθηκαν τα τελευταία άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, που αναφέρονται στο Άγιο Πνεύμα.

  

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος να φωτίζει όλους μας να έχουμε υγιή και αληθινή πίστη στη ζωή μας, ιδιαιτέρως δε να δίδει δύναμη στα παιδιά για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

    

Back to top button