Ενημέρωση

Η Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου

Την Κυριακή 26 Αυγούστου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον νεοαναγειρόμενο Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή “Σταυρός” στον Άγιο Νικόλαο, το βόρειο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις παραδοσιακές φανουρόπιτες.

Στον θείο λόγο που κήρυξε ο Σεβασμιώτατος προς τους ευσεβείς πιστούς ομίλησε σχετικώς με την βιοτή του νεοφανούς και θαυματουργού Αγίου Φανουρίου, του πολιούχου της πόλεως της Ρόδου, καθώς εκεί βρέθηκε η σεβασμία ιερά εικών του που απεικόνιζε τα μαρτύριά του. Επεσήμανε δε ότι ο Άγιος Φανούριος είναι πολύ αγαπητός άγιος σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, όπου έγινε γνωστός κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας από τρεις ιερείς, οι οποίοι σώθηκαν από την αιχμαλωσία των Αγαρηνών και μπόρεσαν να υπηρετήσουν ξανά τα ιερατικά τους καθήκοντα, με την βοήθεια του Αγίου Φανουρίου.

      

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας για τον Άγιο Φανούριο που υπέστη ως άνθρωπος πολλά βασανιστήρια κατά την διάρκεια της ζωής του: “Τέτοιους ανθρώπους θέλει ο Θεός: ανθρώπους σταθερούς στην πίστη και την παράδοση του Γένους των ορθοδόξων, που δεν θα διστάσουν ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους για να μην απαρνηθούν τον αληθινό Θεό. Οφείλουμε λοιπόν να παρακαλέσουμε τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει τον δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία, στον αμπελώνα του Κυρίου μας, την Εκκλησία”.

 

Την Δευτέρα 27 Αυγούστου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Νεαπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις φανουρόπιτες και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Φανούριος να φανερώσει σε όλους τον δρόμο που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Back to top button