Ενημέρωση

Η Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος

Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν και φέτος στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, στην μαρτυρική νησίδα της Σπιναλόγκας.

       

Το εσπέρας της Παρασκευής 26 Ιουλίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμ. Ποιμενάρχη μας κ. Γεράσιμο, τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ. Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη και πολλούς Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, χοροστάτησε στον Εσπερινό. Οι ευσεβείς χριστιανοί που προσέρχονταν με πλοιάρια που προσέγγιζαν συνεχώς το νησί, είχαν την δυνατότητα να προσκυνήσουν το Τίμιο Λείψανο του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού που είχε τεθεί προς προσκύνηση καθ᾽ όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας.

       

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο φιλοξενούμενος Σεβασμ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο οποίος ομίλησε επί του βίου του Αγίου Παντελεήμονος, του ανάργυρου ιατρού ψυχών και σωμάτων που αφιέρωσε σε νεαρή ηλικία την ζωή του στον Θεό με τον μαρτυρικό του θάνατο. Τόνισε ιδιαιτέρως την σπουδαία συνεισφορά της οικογένειας στην διαμόρφωση ενός χριστιανού, αναφερόμενος στις αρετές της μητρός του Αγίου Παντελεήμονος, την ευσέβεια, την ταπεινότητα και το ορθόδοξο φρόνημα, με τις οποίες ανέθρεψε τον υιό της. Την ομιλία του κατέκλεισε με αναφορά στους Χανσενικούς κατοίκους του νησιού, δεόμενος υπέρ αναπαύσεώς των.

         

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Αρσένιο που απεδέχθη την πρόσκλησή του να προεξάρχει του πανηγυρικού Εσπερινού. Ευχαρίστησε επίσης την Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Χρύσα Σοφιανού, αλλά και την Υπεύθυνη Αρχαιολόγο κ. Γεωργία Μοσχόβη για την αρωγή και την πολύτιμη βοήθειά τους, το Λιμενικό Σώμα, την Ενορία Πλάκας και τον Εφημέριο π. Βασίλειο Δαραμούσκα για τον κόπο που καταβάλλει για να παραμένει καθημερινώς ανοικτό το προσκύνημα για τους επισκέπτες, τους πλοιοκτήτες για την μεταφορά των πιστών και όλους τους τοπικούς άρχοντες για την ευγενή παρουσία τους.

  

Το Σάββατο 27 Ιουλίου το πρωί, ανήμερα της Εορτής, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Σπιναλόγκας ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχιμ. κ. Τίτου Ταμπακάκη.

Προ της απολύσεως, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού μέχρι το οστεοφυλάκιο, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο στην μνήμη πάντων των μακαρία τη λήξει γενομένων αδελφών μας, που υπέμειναν με βασανιστικό τρόπο την ασθένειά τους.

  

Την ίδια ημέρα το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στο Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων Ενορίας Αγίας Τριάδος, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαετίας από την ίδρυση της Μονάδος.

Back to top button