Ενημέρωση

Η Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετέβη στο νησί του πόνου και του μαρτυρίου, την Σπιναλόγκα και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επικαίρως προς τους εκατοντάδες ευσεβείς πιστούς, ντόπιους και αλλοδαπούς, που προσέρχονταν συνεχώς με πλοιάρια, αναφερόμενος στη βιοτή του Αγίου, του ανάργυρου ιατρού ψυχών τε και σωμάτων, που υπέστη μαρτυρικό θάνατο δι’ αποκεφαλισμού. Παρεκάλεσε δε τον Θεό να αναπαύσει τις ψυχές όλων των προσβεβλημένων από την ανίατο νόσο του Χάνσεν ασθενούντες αδελφούς, οι οποίοι επί δεκαετίες βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο νησί, καθώς και τις ψυχές των συνανθρώπων μας που βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας περί τούτου πως η ζωή πάντων των Χριστιανών θα πρέπει να διακατέχεται από μαρτυρικό φρόνημα, κόπο και αγωνία στην πνευματική ζωή, γιατί μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να αντλήσουμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος δια των πρεσβειών των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά κι ευλογημένα και ο Άγιος Παντελεήμων να μας προστατεύει από κάθε θλίψη και στεναχωρία και να περιθάλπει όλους τους ασθενείς και τους δοκιμαζόμενους του κόσμου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ των εν πυρί τελειωθέντων αδελφών μας.

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου το πρωί, ανήμερα της Εορτής, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. κ. Τίτος Ταμπακάκης τέλεσε τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος στην νήσο Σπιναλόγκα.

   

Πριν την απόλυση, στην ομιλία του προς τους παρεστηκότες ευσεβείς πιστούς, επεσήμανε πως είναι ανάγκη να μνημονεύουμε κάθε χρόνο τους κεκοιμημένους αδελφούς μας που έχασαν την ζωή τους στο νησί, υπομένοντας την αρρώστια τους. Προέτρεψε δε τους πιστούς να έρχονται να προσκυνούν στην χάρη του Αγίου Παντελεήμονος, αφού πλέον ο ιερός ναός παραμένει πάντοτε ανοιχτός κατά την θερινή περίοδο για τους επισκέπτες, επιμελεία των Αιδεσ. Πρωτοπρ. Βασιλείου Δαραμούσκα και Νικολάου Δραϊνάκη και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην τέλεση της πανηγύρεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε με πομπή η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Παντελεήμονος μέχρι το οστεοφυλάκιο και εν συνεχεία μέχρι το κοιμητήριο της νήσου, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο στην μνήμη πάντων των μακαρία τη λήξει γενομένων αδελφών μας, που υπέμειναν με βασανιστικό τρόπο την ασθένειά τους.

   

Την ίδια ημέρα το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον βόρειο κλίτος του Αγίου Παντελεήμονος, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Back to top button