Ενημέρωση

Η Εορτή του Αγίου Μύρωνος, Επισκόπου Κρήτης του θαυματουργού

«Μέσα στην ευλογημένη περίοδο του Δεκαπενταυγούστου και μέσα στην εβδομάδα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει λαμπρώς τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού ξεπροβάλλει ως ακτίνα ηλίου η μνήμη ενός μεγάλου Αγίου που έζησε στον τόπο και το νησί μας, ενός Αγίου που αποτελεί διάδοχο των Αγίων Αποστόλων Τίτου και Παύλου, των Αποστόλων δηλαδή που διέδοσαν την αληθινή Πίστη και το Ευαγγέλιο το Χριστού στο νησί μας, του Αγίου Μύρωνος Επισκόπου Κρήτης του θαυματουργού», ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 7 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνος που βρίσκεται στην συνοικία «Πίσσηδες», πόλεως Αγίου Νικολάου.

Και προσέθεσε: «Έχουμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε εδώ, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, το ναό του, αλλά και ένα μικρό τεμάχιο από το ιερό λείψανό του. Είναι πραγματικά μεγάλη ευλογία η παρουσία του ιερού λειψάνου του Αγίου Μύρωνος στην πόλη μας διότι παρέχει την χάρη του Μεταμορφωμένου Κυρίου μας σε κάθε έναν που προσφεύγει σε αυτό. Διότι, αγαπητοί μου αδελφοί, οι Άγιοι δεν είναι αυτόφωτη ύλη, αλλά φωτίζουν την ψυχή και την καρδιά τους από το Φως του Χριστού, όσο βρίσκονται εν ζωή, προχωρούν από την κάθαρση, στο φωτισμό και την θέωση, εκπληρώνοντας τον πραγματικό και αληθινό στόχο του ανθρώπου· γίνονται κατά χάριν θεοί. Και αυτή η πορεία της αγιότητος διέρχεται μέσα από το Φως της Μεταμορφώσεως του Χριστού».

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον βίο, τις αρετές και τα θαύματα του αγαπητού Αγίου και πρώτου Επισκόπου Κρήτης: «Ο Άγιος Μύρων γεννάται περί το έτος 250, την εποχή που ο ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος κηρύττει διωγμούς κατά των χριστιανών. Είχε όμως την ευλογία να γεννηθεί από χριστιανούς γονείς, οι οποίοι του μετέδωσαν από την παιδική του ηλικία την αληθινή Πίστη. Έτσι διακρίθηκε από πολύ μικρή ηλικία, μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα της πρώτης Εκκλησίας της Κρήτης, για την έφεση την οποία είχε προς τον Θεό. Γι’ αυτό τον βλέπουμε, από μωρό ακόμα, να θαυματουργεί, να βοηθάει τον άνθρωπο και το συνάνθρωπο, να δέχεται και να συγχωρεί την αδικία.

Αφού έγινε ιερεύς αξιώθηκε από τον Θεό να γίνει πρώτος Επίσκοπος του νησιού. Έγινε Επίσκοπος Γορτύνης, όπου και βρισκόταν η έδρα της πρώτης εν Κρήτη Εκκλησίας. Εκεί ο Άγιος Μύρων ανεδείχθη πραγματικός ήλιος που φώτισε τους ανθρώπους και τους πιστούς με το Φως του Χριστού, που τους οδήγησε στον αληθινό Θεό όχι μονάχα με το λόγο του, αλλά και με τα έργα του, αφού όλη του η ζωή ήταν μια εφαρμογή του Ευαγγελίου του Χριστού. Και ηλικιωμένος πια παραιτείται από τον επισκοπικό θρόνο και επιστρέφει στην πατρίδα του στη Ραύκο, στην σημερινή κωμόπολη του Ηρακλείου που ονομάζεται «Άγιος Μύρωνας». Εκεί, ασκητεύοντας, περνάει τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Τα θαύματα που επιτελεί εν ζωή είναι πολλά και θαυμαστά. Σε ένα από αυτά αναφέρεται το απολυτίκιο του Αγίου· την αναστροφή και την επαναφορά της ροής του ποταμού Τρίτωνα για να περάσει στην απέναντι όχθη. Είναι αναρίθμητα τα θαύματα που συνεχίζει να επιτελεί μέχρι τις μέρες μας σε αυτούς που προσφεύγουν στο εικόνισμά του και δίδει πάντα τα προς σωτηρίαν αιτήματα, γιατί ο Άγιος Μύρων αγαπάει πολύ το νησί που τον γέννησε, το νησί όπου έζησε, αγίασε και ασκήτευσε.

Ας ζητήσουμε την ευλογία και τη χάρη του, ας επικαλεστούμε τις πρεσβείες του για εμάς, για τα παιδιά και τις οικογένειές μας, για τον τόπο μας, για όλο τον κόσμο. Να τον παρακαλούμε να μας λυτρώνει από κάθε κακό και να χαρίζει σε όλους μας την ειρήνη και την υγεία, που βλέπουμε στην εποχή μας πόσο μεγάλο και ευάλωτο αγαθό είναι», ανέφερε ο σεβαστός Ποιμενάρχης περαίνοντας την ομιλία του.

Back to top button