Ενημέρωση

Η κορύφωση των Θείων Παθών

Την Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και εν συνεχεία τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς τους ευλαβείς προσκυνητές σχετικά με τη σημασία του Μυστηρίου αυτού.

Ακολούθως, επεσκέφθη τους ασθενείς του νοσηλευτικού ιδρύματος, τους οποίους έχρισε διά του Ιερού Ελαίου “εις ίασιν ψυχής τε και σώματος”.

     

Αργότερα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης (Ακολουθία του Νιπτήρος), στον Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνος στους Πίσσηδες Αγίου Νικολάου.

  

Την Μεγάλη Πέμπτη, 25 Απριλίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

        

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

          

Την Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ακολουθίες των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου. Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε με πομπή η περιφορά του Επιταφίου μετά των χορών που έψαλλαν το “Ότε εκ του ξύλου σε νεκρών…” και η τοποθέτησίς του εις το προς τούτο ετοιμασθέν κουβούκλιον.

           

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο, ομιλώντας σχετικώς με τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας, την Αποκαθήλωση του Τιμίου Του Σώματος και την εις Άδου Κάθοδον. Επεσήμανε δε τα σωτηριώδη μηνύματα της σταυρικής θυσίας για την ανθρωπότητα. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Χριστός εισέρχεται στον Άδη ως ελευθερωτής των απ’ αιώνος νεκρών για να χαρίσει την σωτηρία σε ολόκληρη την οικουμένη. Με την ύψιστη ταπείνωσή Του διόρθωσε τον μεγάλο εγωισμό και μας έδωσε την δυνατότητα να γίνουμε και εμείς ταπεινοί άνθρωποι. Διότι με την ταπείνωση ο άνθρωπος μπορεί να δείξει συγχώρηση, ανεκτικότητα, υπομονή και αγάπη προς τους συνανθρώπους του. Έτσι κερδίζει την σωτηρία ο άνθρωπος».

Μετά το πέρας των Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη προς προσκύνηση τους Επιταφίους ιερών ναών της μητροπολιτικής μας περιφέρειας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση.

Συγκεκριμένα επεσκέφθη τους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου Μαρδατίου, Παναγίας Οδηγητρίας, Αγίου Παντελεήμονος και Αγίου Γεωργίου Χαρακίτη Κριτσάς, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κρούστα, Αγίου Γεωργίου Έξω Λακωνίων, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βρυσών, Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βουλισμένης και Αγίου Σίλα Νεαπόλεως.

                           

Επίσης, επεσκέφθη τις Ιερές Μονές Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κουφής Πέτρας και Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών.

       

Την Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου το εσπέρας, το θείο δράμα έφτασε στην κορύφωσή του με τον ενταφιασμό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου στον κατάμεστο από ευλαβείς χριστιανούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως. Μετά την Ενάτη Ωδή τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου του Ιερού Ναού έψαλαν τις τρεις Στάσεις των Εγκωμίων προς τον Επιτάφιο του Ιησού Χριστού. Ακολούθησε η Έξοδος του Επιταφίου από τον ιερό ναό και η περιφορά Του στις κεντρικές οδούς της πόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως.

           

 

Back to top button