Ενημέρωση

Η πανήγυρη του Αγίου Αντωνίου στην πόλη του Αγίου Νικολάου

Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό στην πόλη του Αγίου Νικολάου, για πρώτη φορά μετά τον εγκαινιασμό του.

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, συμπροσευχομένου του Σεβασμ. Ποιμενάρχου μας κ. Γερασίμου.

               

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Ποιμενάρχη μας κ. Γεράσιμο για την ευγενή πρόσκληση να συμμετάσχει στην πανήγυρη και μετέφερε την ευλογία, την αγάπη και τον θερμό χαιρετισμό της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς το πρόσωπό του, αλλά και προς τον ιερό κλήρο και ευσεβή λαό της θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στον εμπνευσμένο λόγο του προς τους πιστούς, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ ομίλησε σχετικώς με τον οσιακό βίο και το θαυμαστό έργο του Αγίου Αντωνίου, που η Αγία μας Εκκλησία ονόμασε Μέγα, διότι ανήκε στις προσωπικότητες εκείνες που σφράγισαν με το ηθικό και πνευματικό τους ανάστημα, το κύρος, την αρετή, την αγιότητα, τον λόγο, την διδασκαλία και το παράδειγμά τους ολόκληρη τη ζωή της και υπήρξε ένθερμος εκφραστής της αληθινής ορθοδόξου πίστεως.

    

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος καλωσορίζοντας, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ, «τον ηγαπημένο Γέροντα και Πατέρα, τον Λασιθιώτη λόγιο Ιεράρχη», για την τιμητική παρουσία του στην πανήγυρη και εξέφρασε την χαρά του διότι ο γλυκύς, θεολογικός και μεστός λόγος του ευφραίνει πάντοτε τις καρδιές όλων. Μετέφερε δε τις ευχές του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μεγάλο δωρητή του Ιερού Ναού, μακαριστό Εμμανουήλ Ζερβονικολάκη.

    

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου αρχιερατικό συλλείτουργο, των Σεβασμ. Μητροπολιτών Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός και ο πρώην Δήμαρχος κ. Δημήτριος Κουνενάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Υγείας κ. Εμμανουήλ Κλώντζας και μαθητές των σχολείων της πόλεως με τους διδασκάλους τους.

                       

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, που ομίλησε σχετικώς με την Εορτή, ερμηνεύοντας το Απολυτίκιο του Αγίου Αντωνίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Σεβασμ. Μητροπολίτες κ.κ. Ιωσήφ και Γεράσιμος μετέβησαν στο Δημαρχείο της πόλεως για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Δήμαρχο κ. Αντώνιο Ζερβό.

Back to top button