Ενημέρωση

Η Πανήγυρις των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Πλήθος προσκυνητών τίμησε και φέτος την Εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Λατσίδα Μεραμβέλλου.

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου το εσπέρας, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. Την Παρασκευή 9 Μαρτίου το πρωί πραγματοποιήθηκαν οι Ακολουθίες του Όρθρου και των Ωρών και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο προς τους ευσεβείς πιστούς λέγοντας: “Τιμούμε σήμερα σαράντα μάρτυρες, σαράντα παλικάρια που στη ζωή τους αψήφησαν τα πάντα δια την αγάπην τους προς τον Χριστό με το μαρτύριό τους, σε μια εποχή μάλιστα που είχε ψηφιστεί το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το Διάταγμα που χάριζε στους ανθρώπους να πιστεύουν σε οποίον θεό ήθελαν. Οι Άγιοι αυτοί ανήκαν στα επίλεκτα μέλη του ρωμαϊκού στρατού, όμως ευθαρσώς παρουσιάστηκαν στον ηγεμόνα ως Χριστιανοί και για το λόγο αυτό υπεβλήθησαν σε πρωτόγνωρα βασανιστήρια˙ τους έριξαν στη παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας εν μέσω χειμώνος, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν ολιγοπίστησαν, όχι μόνο δεν μετάνιωσαν για την πράξη τους αυτή, αλλά ο ένας παρακινούσε τον άλλο να υπομείνει έτσι ώστε να δεχτεί τον στέφανο του μαρτυρίου.

Κι εμείς σήμερα ως Χριστιανοί, που έχουμε λάβει τα ίδια χαρίσματα με τους Αγίους αυτούς δια της ενεργείας του Αγίου Πνεύματος μέσω των Μυστηρίων του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο της παρούσας ζωής μας, ενεργοποιώντας αυτά τα χαρίσματα που λάβαμε μέσω της ασκήσεως, της νηστείας, της προσευχής και των θείων μυστηρίων, της Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τις πολλές ευκαιρίες που μας δίνει η Εκκλησία, ούτως ώστε να μιμηθούμε τη ζωή των Αγίων, υπομένοντας τις θλίψεις, τις στεναχωρίες και τους παντός είδους πειρασμούς”.

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον Εσπερινό

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Back to top button