Ενημέρωση

Ιερά Πανήγυρις Αγίων Αναργύρων

Την 31η Οκτωβρίου, το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον ομώνυμο Ι. Ναό της Ενορίας Μιλάτου.

Την 1η Νοεμβρίου, κυριώνυμομο ημέρα της εορτής, ιερούργησε στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, Έξω Λακωνίων. Στην ομιλία του, προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ανέφερε: “Πάντοτε αισθανόμαστε την πνευματική χαρά της εορτής του πολιούχου ενός τόπου. Όπως σήμερα, που αισθανόμαστε αυτή την πνευματική χαρά εξαιτίας της εορτής των Αγίων Ενδόξων και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας, των υιών της Θεοδότης, όπως ανεγνώσαμε στο Συναξάριο του Όρθρου. Και ακούσαμε ένα υπέροχο τροπάριο το οποίο ψάλλαμε εχθές στα Απόστιχα που έλεγε ότι: “ο ναός των Αγίων Αναργύρων είναι ιατρείον άμισθον”, είναι νοσοκομείο στο οποίο δεν χρειάζεσαι να έχεις ασφάλεια … Ο ναός των Αγίων Αναργύρων είναι “ιατρείον άμισθον” γιατί πηγαίνουμε χωρίς χρήματα για να λάβουμε την ίαση, αρκεί να έχουμε πίστη. Αρκεί να τους παρακαλέσουμε με όλη την δύναμη της καρδιάς μας… Έλαβαν το χάρισμα της ίασης, γιατί αγάπησαν πάρα πολύ το Θεό, αγάπησαν πάρα πολύ τον Χριστό. Και πως έδειξαν ότι αγάπησαν πάρα πολύ τον Χριστό; Με την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο. Έτρεχαν από το πρωί έως το βράδυ για να θεραπεύσουν ανθρώπους. Όπου τους φώναζαν έτρεχαν για να δώσουν την ιατρική τους βοήθεια. Ονομάστηκαν Ανάργυροι επειδή ποτέ δεν δέχτηκαν να πάρουν χρήματα. Το μόνο που ζητούσαν από τους θεραπευμένους ασθενείς τους ήταν να ακούσουν για τον Χριστό και να πιστέψουν σε Αυτόν. Οι Άγιοι ναι μεν χρησιμοποιούσαν την ιατρική τέχνη, αλλά τους ανθρώπους θεράπευαν κυρίως με την προσευχή τους.

Έτσι κι εμείς, αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα αξιωθήκαμε να έλθουμε στον Ναό τους, για να τους παρακαλέσουμε να χαρίζουν πνευματική υγεία πρωτίστως και μετά σωματική σε όλο τον κόσμο. Να τους παρακαλέσουμε ιδιαίτερα να μεσιτεύσουν στον Πανάγαθο Θεό να φωτίσει τους ισχυρούς ανόητους της γης, ώστε  να πάψουν τους πολέμους. Δεν είναι μονάχα στην Παλαιστίνη και στην Μέση Ανατολή. Είναι Στην Ουκρανία, στην Ταΐβάν και στην Αφρική. Παντού πόλεμοι, παντού χιλιάδες ψυχές χάνονται, κυρίως δε ψυχές μικρών παιδιών και αμάχων… Να τους παρακαλέσουμε, λοιπόν τους Αγίους να μεσιτέψουν στον Κύριο, ώστε να σταματήσει αυτή η τραγωδία και πάντοτε να Τον επικαλούμαστε, υπέρ ειρήνης και καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου…

Όπως θα ακούσατε, κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία γίνεται κατ’ έτος τον μήνα Οκτώβριο, ελήφθη απόφαση για τις ταυτότητες. Ορισμένοι δημοσιογράφοι και ορισμένα διαδικτυακά μέσα είπαν και έγραψαν ότι η Εκκλησία της Κρήτης λέει “ναι’  στις ταυτότητες. Η Εκκλησία της Κρήτης δεν λέει “ναι” στις ταυτότητες, απλώς εφιστά την προσοχή των πιστών της, του πνευματικού της ποιμνίου, γιατί αυτές οι ταυτότητες εξαιτίας των Νόμων που υπάρχουν, περιορίζουν την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου…”

Back to top button