Ενημέρωση

Κυριακή Γ’ Ματθαίου

Την Κυριακή 17 Ιουνίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου.

 

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης ανέφερε πως η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας προτρέπει να κόψουμε τη ρίζα της πλεονεξίας και παράλληλα να πιστέψουμε στον Θεό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από ένα διαρκές άγχος για την ικανοποίηση του εγωισμού και της ματαιοδοξίας μας, με την απόκτηση ολοένα και περισσότερων υλικών αγαθών και οδηγεί στη διακοπή της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας, διαταράσσει την ψυχική μας ισορροπία και εντέλει μας απομακρύνει από την οδό της σωτηρίας. Όμως, επεσήμανε, θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να προετοιμαστούμε απαραίτητα. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, προϋπόθεση που θέτει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος για να αγαπήσουμε τον Θεό. Έπειτα, θα πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιούμε για την επιβίωσή μας καθώς, όπως λέγει το σημερινό Ευαγγέλιο, ο ουράνιος Πατέρας, που μπορεί και τρέφει όλα τα δημιουργήματά του, έμψυχα και άψυχα, δεν μπορεί να μην γνωρίζει τις βιοτικές μέριμνες για το τελειότερο δημιούργημά του, τον άνθρωπο.

 

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεράσιμος τέλεσε το 40θήμερο μνημόσυνο του αγαπητού Ιωάννη Στραταντωνάκη, πενθερού του π. Κωνσταντίνου Περβολαράκη. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια για τον εκλιπόντα, λέγοντας πως: “Ο άνθρωπος που ζει το Ευαγγέλιο του Θεού δεν μπορεί παρά να είναι άνθρωπος αγάπης, χάριτος και ευγένειας. Τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο μπαρμπα-Γιάννης˙ μέσα στην καρδιά του είχε τη χάρη του Θεού, και το διέκρινε κανείς και από την οικογένειά του και από τον τρόπο της συμπεριφοράς του απέναντι στους συνανθρώπους του και όλα τα δημιουργήματα του Θεού”. Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως όλοι θα πρέπει να μιμηθούμε το παράδειγμά του.

Back to top button