Ενημέρωση

Κυριακή του Σπορέως: Η καρποφορία του Λόγου του Θεού εναπόκειται στην αγαθή προαίρεση και διάθεση της ανθρώπινης ψυχής

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς τον περιεστώτα λαό, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας: «Τέταρτη Κυριακή Λουκά σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί και ονομάζεται Κυριακή του Σπορέως, διότι ο Κύριός μας παρομοιάζει με την σπορά των σιτηρών στους αγρούς το διδακτικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο είχαν εξασκήσει πρώτοι στην Παλαιά Διαθήκη οι κατά καιρούς Άγιοι και δίκαιοι και οι Προφήτες που εξαπέστειλε ο Θεός για να καθοδηγούν τους ανθρώπους στο Θέλημά Του.

Κατεξοχήν όμως το άσκησε ο ίδιος ο Χριστός που είναι το Φως του κόσμου, η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. Αυτός είναι ο μεγάλος και αληθινός Σπορέας του Θείου Λόγου στις καρδιές των ανθρώπων. Στη συνέχεια το θεϊκό αυτό έργο ανέλαβαν οι Μαθητές Του, οι Άγιοι Απόστολοι και κατόπιν οι διάδοχοί τους, όπως οι Άγιοι 630 Θεοφόροι Πατέρες που εορτάζουμε σήμερα και οι οποίοι το έτος 787 συνήλθαν για δεύτερη φορά στη Νίκαια της Βιθυνίας για να συγκροτήσουν την Αγία Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο και να διδάξουν στους ανθρώπους την Ορθόδοξη Θεολογία και ζωή, καταδικάζοντας την εικονομαχία και συνοψίζοντας όλες τις μεγάλες αλήθειες της Πίστεώς μας.

Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους οι Απόστολοι κήρυτταν τον Θείο Λόγο σε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι πίστευαν στον Χριστό, αποστρεφόμενοι τα είδωλα και τον ιουδαϊσμό. Παρότρυναν τους ανθρώπους να αθετήσουν την πατροπαράδοτη πίστη τους στα είδωλα και να ακολουθήσουν τον Χριστό. Τους δίδασκαν να αφήσουν τους δικούς τους νόμους και συνήθειες και να εναγκαλιστούν τα χριστιανικά ήθη. Κι εκείνοι, ακούγοντας το κήρυγμα των Αποστόλων και απαρνούμενοι την προηγούμενη ζωή τους, δέχονταν να τιμήσουν αντί των σαρκικών τα πνευματικάς, αντί των γηίνων τα ουράνια. Όχι μονάχα δέχονταν το κήρυγμα των Αποστόλων, των Πατέρων και των Διδασκάλων της Εκκλησίας αλλά έτρεχαν με χαρά στα βασανιστήρια, στους διωγμούς και τα μαρτύρια.

Στις μέρες μας όμως, όπως διαπιστώνουμε, παρόλο που έχουμε πολλές δυνατότητες να ακούσουμε τον Λόγο του Ευαγγελίου, ο καρπός είναι δυστυχώς πολύ λιγότερος. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός προσδιόρισε, όπως ακούσαμε στην σημερινή ευαγγελική διήγηση γιατί ενώ σπείρεται ο λόγος του Θεού, υπάρχει αυτή η ακαρπία και μας λέγει ότι το πρώτο πράγμα που συντελεί στο να μη βλαστήσει ο σπόρος του Λόγου του Θεού είναι η δική μας απροσεξία, είναι η δική μας οκνηρία, είναι οι μέριμνες της παρούσας ζωής, ενώ η προϋπόθεση της ευκαρπίας είναι η αγαθή προαίρεση των ανθρώπων».

Περαίνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Σε εμάς τους ίδιους εναπόκειται η καρποφορία του Θείου Λόγου στις καρδιές μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να ξεριζώσουμε τα αγκάθια των παθών με την μετάνοια, με την εξομολόγηση, με την προσευχή, κυρίως όμως με την μετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας και έτι περαιτέρω στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και της Ζωής για να μπορέσουμε όχι μονάχα να αντιληφθούμε το νόημα του Ευαγγελίου του Θεού αλλά και να το βιώσουμε με την καρδιά μας, ώστε ο Λόγος του Θεού να γίνει ο δρόμος που θα επιλέξουμε να βαδίζουμε στη ζωή μας».

Προ της απολύσεως ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου επί τη ενάρξει της νέας κατηχητικής περιόδου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Εξωτερικής Φρουράς κ. Νικόλαος Καμινογιαννάκης, ο Διοικητής κ. Νικόλαος Βλάσης και οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι του Καταστήματος Κράτησης Νεαπόλεως, οι οποίοι εόρτασαν δεόντως τον Προστάτη τους, Άγιο Λογγίνο τον Εκατόνταρχο.

Back to top button