Ενημέρωση

Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου

Το πρωί της Κυριακής 4 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στα στοιχεία της γλυκυτάτης μορφής της Παναγίας μας, της στοργικής Μητέρας του ανθρωπίνου γένους, που μας παρακινούν να Την επικαλούμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας.

         

Το πρώτο είναι η κοινή φύση και καταγωγή με τους ανθρώπους. «Το απλό και ταπεινό περιβάλλον και οι συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες μεγάλωσε και έζησε η Παναγία ομοιάζει με τον τρόπο ζωής των περισσότερων από εμάς. Το γεγονός αυτό μας δίδει το θάρρος και μας δημιουργεί την άνεση να Την πλησιάσουμε, να Της μιλήσουμε, να Της ζητήσουμε ό,τι έχουμε ανάγκη και να Την παρακαλέσουμε να μεσιτεύει για εμάς», επεσήμανε.

Η σεπτή μορφή Της είναι όμως ιδιαιτέρως ελκυστική και για έναν ακόμη λόγο· για την αγάπη Της προς τους ανθρώπους, αγάπη που φάνηκε έμπρακτα στη μοναδική δημό­σια παρέμβασή της, όταν παρακί­νησε τον Υιό Της, στον Γάμο της Κανά να κάνει το πρώτο θαύ­μα του, λέγοντας «οἶνον οὐκ ἔχου­σι». «Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα οι αναρίθμητες επεμβάσεις, τα θαύματα και οι πολυάριθμες δωρεές της Παναγίας στις ζωές των ανθρώπων, Την έχουν εδραιώσει ως την ακοίμητη πρέσβειρα και μεσί­τρια των ανθρώπων προς τον Θεό στη συνείδηση του κάθε πιστού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

      

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους πιστούς να εντείνουν τον πνευματικό αγώνα τους, ιδιαιτέρως την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, προσπαθώντας να αποκτήσουν δύο αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου που την ανύ­ψωσαν από τη γη στον ουρανό και την αξίωσαν να γίνει Μητέρα του Θεού  –την ταπείνωση και την υπακοή στο Θέλημα του Θεού– για να απολαύουν αιωνίως την μητρική σκέπη και την προστασία Της.

Back to top button