Ενημέρωση

Με επίμονη επιθυμία για συνάντηση με τον Χριστό επιτυγχάνεται η σωτηρία της ψυχής: Το μήνυμα που δίδει η Υπαπαντή του Κυρίου από τον πρεσβύτη Συμεών

Το εσπέρας της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Λιμνών.

Στο κήρυγμα προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης υπεγράμμισε το θεολογικό βάθος της μεγάλης Δεσποτοθεομητορικής Εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που η Εκκλησία μας εορτάζει σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Και ανέφερε: «Όταν μιλάμε για «Υπαπαντή», εννοούμε την συνάντηση του Χριστού με τον Συμεών τον Θεολόγο και πρεσβύτη, ο οποίος νύκτα και ημέρα περίμενε μέσα στο ναό του Κυρίου μας, με την ελπίδα ότι θα δει Εκείνον που θα φέρει τη σωτηρία στον κόσμο. Και ακούσαμε στο πρώτο στιχηρό τροπάριο της Εορτής, ο ιερός υμνωδός να προσκαλεί όλους εμάς, με τον ίδιο πόθο, με την ίδια επιθυμία του Συμεών, να συναντήσουμε τον Κύριό μας.

Είναι σπουδαία Εορτή η Υπαπαντή γιατί συνδέει δύο μεγάλες Εορτές της Εκκλησίας μας· ενώνει τα Χριστούγεννα με το Πάσχα, με την Ανάσταση. Διότι μας υπενθυμίζει την συνέχιση των γεγονότων της Θείας Οικονομίας που ξεκίνησαν με τη Γέννηση του Κυρίου και θα ολοκληρωθούν με την Ανάστασή Του. Η τοποθέτησή της μεταξύ της Εορτής των Χριστουγέννων και του Πάσχα φανερώνει για άλλη μια φορά ότι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, κατήλθε στη γη, έγινε άνθρωπος, προσέλαβε την ανθρώπινη σάρκα, για να μπορέσει να δώσει στους ανθρώπους τη σωτηρία, να τους οδηγήσει στην ανάσταση, ώστε να επιτύχουν το σκοπό για τον οποίο πλάσθηκαν.

Γι’ αυτό θα πρέπει κι εμείς να έχουμε στο νου μας πώς θα συναντήσουμε τον Χριστό. Και όπως λέγει ο Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης σε μια πολύ όμορφη ομιλία που έχει γράψει γι’ αυτή την Εορτή, θα πρέπει κι εμείς όπως ο Δίκαιος Συμεών και η Άννα η προφήτις, να προετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση αυτή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στον Ιερομόναχο Εφραίμ, τον επονομαζόμενο Χατζή-Πατέρα, εις μνήμην του οποίου κτίσθηκε ο ναός αυτός. Και τόνισε ότι ο Εφραίμ –ο οποίος καταγόταν από τις Λίμνες– έζησε και ασκήτευσε στο χωριό αυτό, προσπαθώντας καρτερικά σε όλη τη ζωή του, μέσα από εμπόδια, μέσα από δυσκολίες, θλίψεις, ασθένειες, διώξεις, να συναντήσει τον Κύριο. «Δεν το έβαλε κάτω, δεν δείλιασε ποτέ, και τώρα το ίδιο καρτερικά περιμένει επισήμως την αγιοκατάταξή του από την Εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ανέφερε: «Για να φθάσουμε στην ανάσταση της ζωής, στην σωτηριώδη ανάσταση, θα πρέπει να καταφέρουμε και στην παρούσα ζωή να συναντήσουμε τον Κύριο. Και εκείνο μονάχα που ο Χριστός θέλει και ζητάει από εμάς για να Τον συναντήσουμε είναι η καθαρή μας καρδιά, είναι η προετοιμασία της ψυχής μας».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος μετέφερε στους πιστούς το μήνυμα της Εορτής της Υπαπαντής, λέγοντας: «Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα που ο Δίκαιος Συμεών αξιώνεται να υποδεχθεί και να συναντήσει τον Κύριο του Παντός ως βρέφος τεσσαρακονθήμερον, στην αγκαλιά του. Και μαζί του καλούμαστε και εμείς να ζήσουμε αυτή τη συνάντηση.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια πολλά όπως ο Συμεών. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να βγούμε προς υπάντησιν του Κυρίου μας. Διότι, αν αξιωθούμε κι εμείς σε αυτή τη ζωή να συναντήσουμε τον Κύριο, τότε θα βρεθούμε κατά την Δευτέρα Παρουσία Του σε ανάσταση ζωής. Αυτό μηνύει και το Απολυτίκιο της σημερινής Εορτής· να αξιωθούμε και της δικής μας αναστάσεως, της αναστάσεως όχι μονάχα του σώματος αλλά και της ψυχής.

Εύχομαι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός –Αυτός που ενώ βαστάει τα πάντα,  που έπλασε και δημιούργησε τα πάντα, καταδέχθηκε να λάβει ανθρώπινη σάρκα και μορφή και να βασταχθεί από τα γηραλέα χέρια του Συμεών– να μας προστατεύει και να μας δίδει τη χάρη Του, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Back to top button