Ενημέρωση

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, παρουσία του Οικουμ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Κατά το διήμερο 2-3 Οκτωβρίου η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Κίσσαμο Χανίων, επί τη συμπληρώσει 50 ετών από της ιδρύσεως της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Τον Παναγιώτατο συνόδευσαν τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης με επικεφαλής τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ενώ τη μεγάλη αυτή επέτειο για την Εκκλησία της Κρήτης τίμησε δια της παρουσίας του η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

    

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου το πρωί, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων υπεδέχθησαν εγκαρδίως στο Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο απέδωσαν τιμές Αρχηγού Κράτους. Ο Παναγιώτατος δήλωσε μετά την άφιξή του: «Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος διότι αξιώνομαι να πατήσω για ακόμη μια φορά τα αγιασμένα και ηρωικά χώματα της μεγαλονήσου Κρήτης, δύο χρόνια μετά από την τελευταία μου επίσκεψη εξ αφορμής του ιστορικού γεγονός της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια μουσειακή Εκκλησία, αλλά μια Εκκλησία που εργάζεται για τη σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων αλλά και δημιουργεί πολιτισμό».

         

Εν συνεχεία ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατευθύνθηκε προς την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμβάρι, όπου παρέστη στη συνεδρίαση των Εταίρων του Ιδρύματος. Τον Πατριάρχη του Γένους καλωσόρισε ο οικείος Ιεράρχης και Πρόεδρος του Ιδρύματος, Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Στην συνεδρία παρέστησαν Προκαθημένοι και εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, Περγάμου κ. Ιωάννης, Πάφου κ. Γεώργιος και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ως παρατηρητές η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης.

    

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου το εσπέρας, η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τα Θυρανοίξια του πρώτου Ιερού Ναού στην Κρήτη που είναι αφιερωμένος στον Όσιο Νικηφόρο το Λεπρό στην γενέτειρά Του, στο Σηρικάρι Κισσάμου, παρουσία της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. Στην τελετή συμμετείχαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, οι Σεβασμ. Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ. Χρυσόστομος και Αλβανίας κ. Αναστάσιος, καθώς και ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος μετά των Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Παρέστησαν δε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και εκατοντάδες πιστοί απ’ όλη την Κρήτη.

            

Αργότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον Αγιασμό και τα Εγκαίνια της Μονάδος Ηυξημένης Φροντίδος του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου, τη παρουσία και του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου. Η νέα δομή του Αννουσάκειου Ιδρύματος, ευγενής χορηγία του Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης», δημιουργήθηκε προς ανακούφιση ασθενών οι οποίοι ευρίσκονται σε λίαν εμπερίστατη κατάσταση.

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου το πρωί, η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς στο Κολυμβάρι. Στην Ακολουθία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, οι Σεβασμ. Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ. Χρυσόστομος και Αλβανίας κ. Αναστάσιος, Ιεράρχες της Κρήτης και του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε στον Γενικό Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά το οφφίκιο του Μεγάλου Ιερομνήμονος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ως ένδειξη ελαχίστου τιμής για το έργο που έχει επιτελέσει στην ανάδειξη και αξιοποίηση του Ιδρύματος. Αργότερα, ο Παναγιώτατος εγκαινίασε το νέο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μονής Γωνιάς.

Οι λατρευτικές και επετειακές εκδηλώσεις του διημέρου κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση, το εσπέρας της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου, πανηγυρικής εκδηλώσεως δια τα 50 έτη λειτουργίας και διαλογικής πορείας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

   

Ομιλών προς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπεγράμμισε την στήριξη του Πατριαρχείου προς όλους όσους εργάζονται με ζήλο στην Ορθόδοξη Ακαδημία, λέγοντας: «Με τη βοήθεια του Θεού, στους καιρούς με τις μεγάλες ή τις μικρές προκλήσεις, πορευόμαστε με ειρήνη και αγάπη με πραότητα, μένοντας πιστοί στην κρίση αλλά και την διακονία όλων». Το Πατριαρχείο, όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, φέρει ακέραια την ευθύνη να διατηρηθούν όλα σε μία τάξη, ώστε να μην μετατραπεί η Εκκλησία σε ένα συντεχνιακό μόρφωμα που θα εξυπηρετεί και θα προωθεί ίδια συμφέροντα, «που δεν θα είναι πάντοτε ακραιφνώς εκκλησιαστικής φύσης και επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο οφείλει να διασφαλίζει την ενότητα ώστε να μπορέσει να μεταφέρει την αλήθεια».

    

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος εξήρε με τη σειρά του το έργο και τις δράσεις που επιτελεί η Ακαδημία, υπερασπίζοντας με παρρησία τόσα χρόνια την Ορθόδοξη Πίστη και το λόγο της αλήθειας. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το διάλογο των πολιτισμών για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και αν δεν το κατανοήσουμε αυτό και δεν το πράξουμε θα είναι αργά για την ανθρωπότητα. Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης το έχει καταλάβει αυτό και το υπηρετεί, γι’ αυτό και εγώ προσωπικά θα βρίσκομαι συμπαραστάτης στο μετερίζι της», είπε χαρακτηριστικά.

Back to top button