Ενημέρωση

Μεγάλη Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση και ο Ενταφιασμός του Κυρίου

Με κατάνυξη κι ευλάβεια εορτάσθηκαν φέτος –άνευ εκκλησιάσματος– τα ύστατα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελέσθηκαν οι Ακολουθίες των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου. Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε με πομπή η περιφορά του Επιταφίου μετά των χορών που έψαλλαν το “Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου σέ νεκρόν…” και η τοποθέτησίς του εις το προς τούτο ετοιμασθέν κουβούκλιον.

Τις Ακολουθίες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο, ομιλώντας σχετικώς με τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας, την Αποκαθήλωση του Τιμίου Του Σώματος και την εις Άδου Κάθοδον. Επεσήμανε δε τα σωτηριώδη μηνύματα της σταυρικής θυσίας για την ανθρωπότητα. Την ομιλία του μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

Μετά το πέρας των Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κοιμητήριο Νεαπόλεως, όπου τέλεσε επί του μνήματος του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των αοιδίμων Προκατόχων αυτού.

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής το θείο δράμα έφτασε στην κορύφωσή του με τον ενταφιασμό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η Ακολουθία του Όρθρου του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου (Ακολουθία του Επιταφίου) τελέσθηκε ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. Μετά την Ενάτη Ωδή εψάλησαν οι Στάσεις των Εγκωμίων προς τον Επιτάφιο του Ιησού Χριστού. Την Ακολουθία του Επιταφίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

https://youtu.be/OgEVaO2yvI4

Οι Ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά για τους ευσεβείς χριστιανούς από την ραδιοφωνική συχνότητα 90,1 Fm (τον αντίστοιχο σύνδεσμο μπορείτε να αναζητήσετε στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου), αλλά και διαδικτυακά από το κανάλι cna.gr και τον σύνδεσμο http://in.icss.com.gr:8000/stream_003.

Back to top button